четвер, 13 червня 2024 16:40

Спецтема: Війна Росії проти України

Мета війни РФ - знищення українців - думка більшості громадян

Мета війни РФ - знищення українців - думка більшості громадян
Зруйновані російським обстрілом будинки на Харківщині. Фото: t.me/synegubov

Більшість українців вважають, що країна-агресорка Російська Федерація хоче знищити українську націю або здійснити фізичний геноцид більшості населення.

Також більшість українців розуміють, що РФ не прагне зупинятися у своїх військових діях. Результати соціологічного опитування, проведеного 16-22 травня, опублікував Київський міжнародний інститут соціології.

КМІС запитав у респондентів, якою, за їхніми відчуттями, є остаточна мета РФ щодо України.

Відповіді розподілилися так:

геноцид і фізичне знищення більшості українців - 34%;

знищення української нації і національної самосвідомості, примусова асиміляція українців та перетворення на росіян - 26%;

приєднання всіх територій України до Росії із залишенням певної культурної автономії - 6%;

зміна влади і створення маріонеткової держави, яка буде в усьому слухатися Росію - 12%;

збереження вже окупованих територій без зазіхання на більші - 7%;

один з варіантів відповідей був сформульований наближено до російської пропаганди - проведення "денацифікації" і демілітаризації України без посягань на незалежність - 5%.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Найбільша техногенна катастрофа за десятиліття: рік тому росіяни підірвали Каховську ГЕС. Фото наслідків

"У всіх регіонах найбільше респондентів (62% на заході і в центрі, 56% на півдні і 49% на сході) вважають, що Росія прагне знищити українську націю або навіть здійснити фізичний геноцид. Причому третина населення у всіх регіонах відчуває, що Росія хоче фізично знищити більшість населення", - пише КМІС.

"Від заходу до сходу українці розуміють екзистенційний характер війни Росії проти України. Такі результати мають дати чергове недвозначне пояснення нашим західним друзям, чому українці не хочуть "будь-якого" миру з Росією. Українцям не потрібний "будь-який" мир - українці просто хочуть вижити. Тому потрібний мир, який би давав гарантії, що війна не буде повторюватися раз за разом із захопленням усе нових територій, поки від України нічого не залишиться", - сказав виконавчий директор КМІС Антон Грушецький.

Соціологи провели опитування на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів. Опитали 1067 респондентів від 18 років і старше.

У квітні 44 країни підтримали створення спецтрибуналу над РФ за злочини проти України.

Вчора лідери країн G7 досягли домовленості про виділення $50 млрд для України шляхом використання заморожених російських активів.

Зараз ви читаєте новину «Мета війни РФ - знищення українців - думка більшості громадян». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі