понеділок, 22 серпня 2011 05:00

За годину в недозволеному місці дорогу перейшли 55 осіб

Автор: фото: Інна Іщук
  Жінки переходять дорогу по вулиці Сумгаїтській у Черкасах навпроти магазину ”Фуршет”. Пішохідний перехід за 30 метрів
Жінки переходять дорогу по вулиці Сумгаїтській у Черкасах навпроти магазину ”Фуршет”. Пішохідний перехід за 30 метрів

10 серпня о 22.20 на просп. Хіміків у Черкасах "жигулі" збили 70-річну жінку. Вона переходила вулицю за кілька десятків метрів від пішохідного переходу. Водій не помітив її у темряві і не встиг загальмувати. Від отриманих травм вона померла в лікарні.

З початку року з вини пішоходів у Черкасах трапилося 14 дорожньо-транспортних пригод. Загинули двоє людей. У місті є кілька місць, де постійно порушують правила. Серед них — вул. Сумгаїтська навпроти магазину "Фуршет", вул. Смілянська біля бази ОПС та навпроти Центрального ринку, бульв. Шевченка при повороті на вул. Героїв Сталінграда, вул. Гагаріна біля магазину "Гранд Маркет", просп. Хіміків від мосту до вул. Енгельса, вул. Ільїна і Благовісна від Енгельса до Котовського.

О 16.20 у понеділок вул. Сумгаїтську від магазину "Фуршет" до зупинки на іншому боці дороги перебігає жінка з дитиною. "Зебра" — за 30 м. Вулиця широка, має по кілька смуг руху в одному напрямку. Аби пропустити автомобілі, жінка зупиняється на розмітці посеред дороги.

— Спішу, — каже 33-річна Оксана і кладе на землю речі. — Чекаю, доки заберуть знайомі, а на перехід не йду, бо ліньки, мабуть. Я завжди тут переходю дорогу. Боюся, а все одно йду.

За кілька хвилин до зупинки навпростець прямує огрядна жінка у блакитних джинсах і чорній футболці.

— А чому переход зробили хтозна-де? — махає рукою 35-річна Оксана Миколаївна. — "Фуршет" тут, а переход там. Ну, чого я повинна вертатися назад? Тут усі переходять. Куча аварій стається, але все одно йдуть. Із домів, із маршруток люди напряму чешуть. Якщо повинна збити машина, то хоч на переході, хоч не на переході, вона зіб'є. Це не проблема людей, це проблема керівництва міста. Нехай зроблять людський переход перед "Фуршетом".

На протилежному боці дороги стоїть жінка в лляному платті з українською вишивкою. Чекає, доки проїдуть машини, щоби перебігти.

— Мені далеко йти до переходу. А водії навчені, самі зупиняються, — кидає на ходу й заходить у маршрутку.

За годину в недозволеному місці дорогу переходять 55 людей.

— Пішохідний перехід, як правило, розташований на перехресті, тобто уздовж кварталу немає розмітки, а люди звикли переходити вулицю там, де їм зручно. Пішоходи поспішають, несподівано з'являються на проїжджій частині або виходять з припаркованого автомобіля, і водії не встигають зорієнтуватися. Усе це призводить до ДТП, — розказує Володимир Ліщенко із прес-служби обласної ДАІ.

За перехід у недозволених місцях порушник може заплатити 51 грн. Проте порівняно з водіями пішоходів штрафують рідко.

— Штрафуємо не всіх, тому що фізично не встигаємо це зробити. Але за день фіксуємо кілька десятків порушень. Щоб уникнути таких аварій, ми проводимо профілактичні заходи — роздаємо листівки, де ознайомлюємо пішоходів з правилами їхнього поводження на дорозі, а для переконливості подаємо статистику по кількості ДТП з вини пішоходів. Також у нас є профілактичний мікроавтобус, куди ми запрошуємо порушника для перегляду попереджувального відеоролика і фото з місць ДТП, — каже Ліщенко.

Зараз ви читаєте новину «За годину в недозволеному місці дорогу перейшли 55 осіб». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі