понеділок, 26 грудня 2011 00:45

В оголошенні про допомогу повинні бути контактні дані

Автор: фото: Любов Карнарук
  Фальшиве оголошення про допомогу на лікування розвісили на стовпах і під’їздах у Черкасах
Фальшиве оголошення про допомогу на лікування розвісили на стовпах і під’їздах у Черкасах

Тиждень тому на стовпах і під'їздах будинків у Черкасах з'явилися оголошення з проханням допомогти хворій 6-річній дитині. Текст написаний із помилками: "Дівчинці лише шість рочків, та вона бориться за життя. Світланкі постановили тяжкий діагноз-"лейкоз". Потрібна термінова операція. На жаль такі операції не проводяться в Україні. А батьки невзмозі зібрати велику суму коштів".

Фото дитини взяте з інтернету. Унизу вказані тільки банківські реквізити, жодних контактів немає. У благодійних фондах кажуть, таке можуть робити шахраї.

— Зазвичай в оголошеннях під реквізитами банку вказують номер телефону рідних чи адресу. Щоб охочі допомогти могли поспілкуватися й уточнити якісь моменти. Те, що контактні дані відсутні, це вже має насторожувати. Так само викликати підозру може не співпадіння віку на фото і вказаного в оголошенні, — каже заступник директора благодійного фонду "Інсайт" 43-річна Елеонора Герасименко.

Банкіри відкривають рахунок, не питаючи про цілі.

— Я не можу сказати, настільки інформація про допомогу достовірна. Може, й справді рахунок відкритий для цього. Але є і шахраї. Тому я радив би, щоб гроші на благодійність перераховували цільовим методом. Наприклад, через Червоний Хрест, якісь соціальні структури міськвиконкому чи облдержадміністрації, — каже Віктор Шуршин, директор регіонального управління "Приватбанку" в Черкасах.

Оголошення про допомогу з неправдивою інформацією вважають шахрайством. У міліції кажуть, довести таке складно. Справу про шахрайство можна відкривати лише тоді, коли є заява від потерпілих.

Зараз ви читаєте новину «В оголошенні про допомогу повинні бути контактні дані». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі