четвер, 30 липня 2009 18:23

Тонна пшениці коштуватиме не нижче 800 гривень

  Сергій Стецюк: ”Загалом в Україні диктують умови сім основних зернотрейдерів-іноземців”
Сергій Стецюк: ”Загалом в Україні диктують умови сім основних зернотрейдерів-іноземців”

— Цьогорічний урожай зернових в Україні буде на 20–25 відсотків меншим від минулорічного. Між тим на Черкащині падіння виробництва стане найменшим. Область і надалі лідируватиме в Україні за продуктивністю посівів, — стверджує голова асоціації фермерів Черкащини 46-річний Сергій Стецюк.

Цифри якісь назвете?

— Середня врожайність зернових в області зупиниться на позначці 38 центнерів із гектара. Це на 5 центнерів менше, ніж торік. Загалом буде зібрано 2 мільйони 300 — 2 мільйони 500 тисяч тонн.

Торік ціна на тонну пшениці обвалилася до 500 гривень. Історія повториться?

— Ні. Не думаю, що ціна опуститься нижче 800 гривень. Цьому сприяє кон"юнктура світового ринку. Цього року на експортному ринку відсутній такий сильний гравець, як Аргентина. Зараз наш експорт до країн Північної Африки й Близького Сходу фактично не припиняється. А за кілька місяців ціна на зернові зросте на 20–25 відсотків. Після США і Євросоюзу Україна посідає третє місце в світі за обсягами експорту збіжжя.

Кажуть, є змова зернотрейдерів, які свідомо знижують закупівельні ціни.

— Вона нікуди не ділася. Загалом в Україні диктують умови сім основних зернотрейдерів-іноземців. Вони збивають ціну максимально. Хлопчики, які бігають по господарствах та елеваторах, — посередники. Розрекламований Аграрний фонд досі не є впливовим гравцем на цьому ринку.

Як побороти перекупників?

— Росія і Казахстан запропонували нам створити так званий "Зерновий пул", щоби диктувати свою політику на ринку зерна. Україна поки не пристала на цю пропозицію. А шкода. Ця організація, якби її вдалося створити, стала б аналогом ОПЕК, тільки на ринку зерна, а не нафти.

Яка перспектива підвищення цін на молоко і м"ясо, що їх купують у селян?

— Із молоком ситуація зрозуміла: доки воно під час доїння матиме контакт із повітрям, доти перекупники збиватимуть ціну, мотивуючи це низькою якістю продукту. Із м"ясом ситуація ще гірша. Міністерство економіки офіційно роздало масу дозволів на ввезення до країни 3 мільйонів тонн. Це м"ясо, по суті, гадость, непотріб. За такої політики селянину важко на щось розраховувати.

Зараз ви читаєте новину «Тонна пшениці коштуватиме не нижче 800 гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі