четвер, 24 березня 2011 16:55

Щороку в місті зникає одна велика школа

Автор: фото: Віталій ІВАНЧЕНКО
  Ірина Топчій: ”Улітку хочемо закрити садки на один місяць”
Ірина Топчій: ”Улітку хочемо закрити садки на один місяць”

— Із нового навчального року плануємо закрити близько 40 груп у дитсадках. Зекономимо близько 1,5 мільйона гривень. Крім того, улітку хочемо закрити садки на один місяць. На освіту не вистачає 10 мільйонів гривень, — розповідає директор департаменту освіти й гуманітарної політики міськвиконкому Ірина Топчій, 49 років.

У дитсадках є вільні місця сьогодні?

— Щомісяця на сайті міськвиконкому повідомляємо про кількість вільних місць у садочках. На кінець минулого місяця в нас їх було 300. В окремих групах по шість-вісім дітей. За прогнозами, із 1 вересня вільних місць буде вже близько 400. Тенденції говорять про те, що бебі-буму не буде. Із 1990-х кількість дитсадків у Черкасах із відомчими скоротилася з 92 до 53.

У школах така ж ситуація. За чотири роки школярів поменшало на 6 тисяч. Фактично щороку зникає одна велика школа. П'ять закладів міста, розрахованих на 1 тисячу й більше дітей, заповнені на третину. Фінансування освіти проводять із розрахунку на одного учня. Маємо величезні перевитрати. І головне, немає сенсу утримувати поряд дві напівпорожні школи. Звісно, якщо це один заклад на віддалений житловий масив, то його ніхто не закриє.

Вихователі чи вчителі підуть на біржу праці?

— Нині частина педагогів працюють на 1,5 ставки. От ці люди і поділяться годинами з колегами. Може хтось буде незадоволений, але так уникнемо безробіття.

Якщо міська рада ухвалить рішення про закриття окремих закладів, то приміщення продадуть?

— Ні. У будь-якому випадку вони будуть у міській власності. Наприклад, міська дитяча бібліотека зараз розташована в орендованому приміщенні. Її можна буде поселити в колишньому дитсадку. Школу №37 для дітей із вадами слуху плануємо передати до обласної власності, бо там половина дітей з області.

Які ще новації чекають освіту?

— У всіх черкаських школах створені власні бухгалтерії. Ми даватимемо відповідні гроші закладам, а вже на місці плануватимуть, куди їх ефективніше використати. Націлюємо на те, щоб ставили вікна, що краще зберігають тепло.

Зараз ви читаєте новину «Щороку в місті зникає одна велика школа». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі