четвер, 01 липня 2010 18:09

Протестують проти будівництва зернових терміналів

Минулої суботи у кінотеатрі в Каневі зібралися місцеві жителі, народні депутати та громадські діячі. Люди обурювалися, що товариство "Нібулон" збирається побудувати в місті зернові термінали. Мовляв, з них вистачає смердючих "Укршампіньйона" і "Нашої Ряби", через які страждають на алергію та інші хвороби.

— Це для початку вони кажуть, що бережуть довкілля і всього 4 гектари землі їм треба. А потім усе тут займуть, — сердито тикає пальцем у стенд жінка пенсійного віку. — Он "Наша Ряба" як вивезе куриний помьот на поля, то хоч до Бога руки знімай, так смердить! А тепер хай ще й транспорт із зерном через місто цілодобово їздитиме.

— Мало Каневу радіації після Чорнобиля, що нас душать "Нашою Рябою" і "Укршампіньйоном". Тепер ще й фунгіциди підсовують. Я в Каневі 52 роки лікарем працював і знаю, що кажу. Зерно протруєне фунгіцидами страшніше, ніж алергічний пил, який буде йти із зерносховищ. Бо фунгіциди, якими культури протруюють на пні, акумулюються в зерні, а потім випаровуються й викликають рак, — аргументує Михайло Іщенко, голова громадської організації "Тарасова земля".

Планують, що висота споруд термінала буде 37 м. Місцеві говорять, що вони псуватимуть краєвид із Чернечої гори.

— Хочемо відродити Дніпро, як транспортну артерію. Чотири підприємства ми вже збудували, плануємо звести ще сім, — переконує Олексій Вадатурський, гендиректор "Нібулону". — Через брак елеваторів на 400 тисяч тонн у Черкаському регіоні та на півдні Київської області і було вибрано Канів. Елеваторний комплекс і причал, який прийматиме судна й буксири, розміститься на промисловій площадці біля дамби Канівської ГЕС. У зернових терміналах, котрі планують звести в Каневі, одночасно зберігатиметься 76 тисяч тонн зерна. Розвантаження зерна ведеться в боксах, проводиться обезпилювання, повітря очищуються бельгійськими фільтрами. Навантажуємо англійською машиною з фільтрами тонкої чистки без пилу і розкидання зерна. Імпортні установки очищують стічні води. Зерновий термінал не виділятиметься із ландшафту лівого берега і Чернечої гори, де могила Тараса Шевченка. "Нібулон" можна буде побачити лише в профіль.

Товариство обіцяє відновити залізницю, автошлях, надати канівцям 100 робочих місць із зарплатою 3500 грн і виділити кошти на розвиток міста.

Зараз ви читаєте новину «Протестують проти будівництва зернових терміналів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі