середа, 29 грудня 2010 16:00

"Міністр вручив нам 40 автівок. Через деякий час за несплату половину повернули виробнику"

Автор: фото: Микола КАРНАРУК
  Начальник обласного управління міліції Валерій Дерновий
Начальник обласного управління міліції Валерій Дерновий

"За попередніми оцінками, тільки на облаштуванні пам'яток у Чигирині було вкрадено 19,3 мільйона гривень із 44 виділених. Близько мільйона гривень списали на пасіку в Чигиринському районі та маєтки у Водяниках Звенигородського району. Основний обвинувачуваний перебуває у міждержавному розшуку — це начальник управління капітального будівництва облдержадміністрації Юрій Кулик. Передати кримінальну справу до суду плануємо в лютому. По "Золотій підкові Черкащини" зараз заарештовані троє", — розповідає начальник обласного управління міліції Валерій Дерновий, 54 роки.

Розмовляємо в його кабінеті. На робочому столі — статуетка Феміди, дві ікони. На стіні висять портрети Тараса Шевченка і Богдана Хмельницького. Під ними — ялинка і фарфоровий кролик. Праворуч столу на підлозі стоїть годинник.

Напередодні виборів ви звинуватили черкаського мера Сергія Одарича і працівників міськвиконкому в розкраданні бюджетних коштів. Коли справи доведуть до кінця?

— Я ніколи не називаю прізвищ, бо це може робити лише суд. Посадовці Єдиного тендерного комітету незаконно визначили переможця торгів із закупівлі медичного обладнання, через що місто втратило 216 тисяч гривень. Перші особи міськвиконкому незаконно передали 2 гектари лісу в приватну власність. Ці кримінальні справи направлено до суду. Інші — на стадії розслідування.  Також порушено кримінальну справу стосовно департаменту бюджетної політики. Ще 2007 року місто продало землю "Темпу", а гроші в казну не надійшли досі.

Цьогоріч спіймали на гарячому чимало хабарників.

— Лисянський район області — це "кузня" кадрів корупціонерів. Порушили кримінальну справу стосовно екс-голови райдержадміністрації В'ячеслава Бабенка через хабар 77 тисяч доларів за виділення землі. Справу призупинили, бо він у психлікарні. За більш як 70 тисяч гривень хабара засуджено голову Кам'янської РДА — Ростислава Ременюка. Суд розглядає справи щодо продажу землі першим заступником голови РДА Золотоноші та відносно начальника відділу держінспекції контролю з використання та охорони земель міськрайонного держкомзему в Черкасах і районі. За оформлення землі біля Дніпра він вимагав 200 тисяч гривень.

Чи багато земельних оборудок розкрили? Чому міліція не реагує на незаконну забудову на березі Дніпра у Свидівку?

— Викрито 84 злочини із землею. Щодо Свидівка, то прокуратура області проводить перевірку. А законна забудова чи ні, має визначити суд.

У центрі Черкас працюють зали гральних автоматів, хоча це заборонено.

— До кінця січня позбудемося грального бізнесу, я не маю в цьому сумнівів. Раніше ми працювали через податкову адміністрацію. До суду справу могли передавали лише після їхньої перевірки. Тепер працюємо без податкової. Задокументували — й до суду.

Які резонансні справи розкрили цього року?

— Було 45 вбивств, два з них залишилися нерозкритими. Серед розкритих — вбивство підлітка з Вільховця Звенигородського району чотирирічної давності, яке скоїла його мати. Викрили групу, що нападала та обкрадала пенсіонерів у Черкаському районі. По гарячих слідах знайшли злочинців, які поранили таксиста і зникли на його машині. В Уманському районі розкрили вбивство хасида. У Черкасах затримали трьох працівників прокуратури, які продавали неіснуючі квартири.

Чи часто серед черкаських правоохоронців трапляються перевертні?

— На жаль, є такі. Ми цього не приховуємо і боремося з таким явищем. Цього року відносно працівників УМВС порушили 13 кримінальних справ, торік — 23. Заарештовані колишній начальник управління ДАІ області Микола Сіманчук та заступник начальника УМВС області.

Голова Черкаської міської профспілки "Солідарність" — Ольга Ракова заявила, що отримала від управління карного розшуку листа, де її просять надати список усіх керівників та членів профспілки, які брали участь у акціях проти Податкового кодексу в Києві. Як це прокоментуєте?

— 14 грудня ми отримали окреме доручення з ГУМВС — з'ясувати фактичні та юридичні адреси членів профспілки, по кримінальній справі — щодо групового порушення громадського порядку невстановленими особами в Києві під час протестів проти Податкового кодексу. Якщо запит надходить, ми його обов'язково маємо виконувати.

Чи правда, що подаровані Юрієм Луценком машини у даїшників забрали?

— Правда. Торік тодішній міністр Юрій Луценко вручив нам 40 автівок. Через деякий час за несплату половину повернули виробнику. А з 12 нібито капітально відреставрованих УАЗів на ходу були лише два. Решту привезли на тягачах. Вони так і стоять мертвим грузом по відділах.

За п'ять років міліція стала слабшою

Полковник Валерій Дерновий очолює черкаську міліцію дев'ять місяців. Родом із Хмельницького. В міліції з 1981-го. З 1993 року по 2000-й очолював Черкаське управління боротьби з організованою злочинністю.

— П'ять років, доки мене не було на Черкащині, — це не такий великий термін, щоби щось кардинально змінилося, — розповідає. — Але міліція стала слабшою. Кадри займалися хто чим хотів. Не було системності в роботі. Були "бої місцевого значення", а серйозних питань не вирішували. Змушений був поміняти керівника УБОЗу. Уже є результати по хабарниках, "Золотій підкові". У міліції 7 відсотків некомплекту. Не вистачає професіоналів. Багато з них звільнилися протягом останніх років.

У Черкасах Дерновий мешкає у трикімнатній квартирі, яку отримав ще 1990-х. Має автомобіль "Тойота Авенсіс". Дружина 53-річна Наталія Дмитрівна працює лікарем. Донька 29-річна Вікторія — суддя у місті Ладижин на Вінниччині. Син 25-річний Віталій — слідчий прокуратури у Київській області.

— Новий рік святкуватиму вдома з дружиною. Діти вже дорослі, живуть в інших містах.

Зараз ви читаєте новину «"Міністр вручив нам 40 автівок. Через деякий час за несплату половину повернули виробнику"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі