понеділок, 09 липня 2012 05:15

Гадюками займається санстанція

Вихователі дитсадка в селі Придніпровське Чорнобаївського району бояться виводити дітей на прогулянки. На території закладу неодноразово бачили гадюк.

— Місяць тому мою доньку 2-річну Поліну вкусила гадюка на городі, — каже жителька села Тетяна Мушта. — Дитина собі гралася в траві. Потім плаче і показує рану від укусу. Нога напухла, з'явилася слабість. Ми її одразу в лікарню повезли, там прокапали, усе добре. У нас у селі зараз якесь нашестя гадюк. Щоб раніше таке було — не пам'ятаю. На днях сусідка казала, що гадюку на подвір'ї зарубала.

Сільський голова Григорій Дробот, 58 років, звернувся по допомогу до районної ветеринарної служби. Там сказали, що гадюками займається санстанція.

— У нас є відділ профілактичної дезінфекції, боремося з гризунами, тарганами. Позбутися гадюк просять уперше. Ми не знаємо, як із ними боротися. Телефонували і в область. Та поки що нічого не можемо зробити, — говорить помічник епідеміолога Чорнобаївської СЕС Ірина Гуц, 33 роки.

Селяни вважають, що масова поява змій пов'язана зі спекою та місцевістю. Неподалік села болота, ліс. Як будуть боротися з гадюками, ще не знають.

— Треба поприбирати подвір'я, повикошувати бур'яни, — каже Григорій Дробот. — Хочу добитися, щоб у сільському ФАПі була вакцина. Бо її немає і в районі. Як укусить змія, треба везти в Черкаси.

— На Черкащині живуть два види змій: гадюка звичайна — сіро-коричневого кольору із зигзагоподібною полосою на спині, та гадюка Нікольського — чорного кольору, — пояснює директор Черкаського зоопарку Євген Ван. — Вони самі ніколи не нападають. Гадюка, почувши близько людину, шукає сховок, тому головне її не провокувати. Зараз у змій період розселення. До того ж тривала засуха — у лісах може не вистачати вологи, тому змії її шукають близько до людей. Ще однією причиною масової появи гадюк може бути оздоровлення природи навколо людей, тому змії почувають себе вільніше. Також слід звернути увагу на кількість гризунів, що завжди мешкають біля людей, адже гадюки харчуються ними.

Зараз ви читаєте новину «Гадюками займається санстанція». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі