субота, 15 червня 2024 15:16

Скільки українців готові відмовитися від вступу до НАТО в обмін на припинення війни

Скільки українців готові відмовитися від вступу до НАТО в обмін на припинення війни
Від членства у НАТО готові відмовитись близько 20% громадян. Фото: ОП

Близько 20% громадян готові відмовитися від членства України у НАТО в обмін на припинення війни.

У випадку зі вступом до ЄС цей показник ще нижчий, сказав виконавчий директор Київського міжнародного інституту соціології Антон Грушецький в ефірі "Еспресо".

Залежно від формулювання запитання, близько 80% українців підтримують вступ до НАТО і близько 90% підтримують вступ до ЄС.

"Ця цифра доволі стабільна за останні декілька років. Українці стають більш критичними до цих інституцій, але не відмовляються від цієї мети, розуміючи що тільки НАТО і ЄС є безпечним майбутнім для нас і наших дітей", - вказав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україну запросять до НАТО після згоди в одному питанні

Грушецький додав, що відмова від членства в НАТО не буде передбачати такі гарантії, яким українці будуть довіряти.

"На жаль, є два неприємних досвіди. Перший - Будапештський меморандум. Українці це пам'ятають і зараз згадують. Хоча за опитуванням у 1990-х роках, українці загалом нормально ставилися до ядерного роззброєння України на той момент. Другий момент - це Мінські домовленості. Люди пам'ятають, що де-факто Україна відмовилася від частини територій, відклала на майбутнє їх визволення в обмін на припинення війни. Ми отримали вторгнення і ще більше жертв і руйнацій", - наголосив він.

Торік у Вільнюсі відбувся саміт Північноатлантичного альянсу. Україна стане членом НАТО без необхідності плану дій щодо членства, сказано у підсумковому комюніке.

У січні відбулося засідання Ради Україна-НАТО. Тоді Столтенберг заявив про подальше зміцнення оборони України.

Зараз ви читаєте новину «Скільки українців готові відмовитися від вступу до НАТО в обмін на припинення війни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі