четвер, 09 жовтня 2008 17:31

Черниці забарикадувалися в монастирі

Автор: фото: Лілія КУШНІРЕНКО
  Монахині Георгієвської обителі на Уманщині виглядають із вікна другого поверху. До себе в монастир вони нікого не пускають
Монахині Георгієвської обителі на Уманщині виглядають із вікна другого поверху. До себе в монастир вони нікого не пускають

17 дорослих та чотири дитини, що живуть у Георгіївському жіночому монастирі поблизу Кочержинців Уманського району, не погодилися з рішенням синоду перевести ігуменю Рафаїлу до іншого монастиря. Чорниці та послушниці закрилися в приміщенні, де знаходяться келії і трапезна. Усі служби відмінили.

— — Ми вже два дні нікуди не виходимо, — каже через вікно першого поверху послушниця Валерія Обвиваль, 20 років. — Боїмося, що заберуть речі нашої ігумені Рафаїли.

Через москітну сітку обличчя жінок не видно. Із вікна пахне свіжою капустою. Чутно як стукають ножі. У монастирі якраз готують обід.

Прошу покликати ігуменю. Черниці запевняють, що Рафаїла поїхала збирати документи на церковний суд.

— До обіду вже двічі від єпископа приїздили. Вимагали віддати документи на монастир, книги, особисті речі правительки. Зайти вони не могли. Бо до вхідних дверей ми прив"язали кавказьку вівчарку Філю. Нам обіцяють прислати нову матушку. Але з іншою жити не будемо. Говорять, що наша ігуменя не виконує устав.

Черниці не виходять навіть годувати кіз, корів, курей. Голодних криків худоби не чутно. Жінки не кажуть, хто їх годує. На територію монастиря навідуються люди з навколишніх сіл. Вони допомагають на будівництві.

Дехто із чорниць переходить на другий поверх. Виглядають із вікон.

— Ігуменю хочуть перевести до монастиря, що в Рогах Маньківського району. З нами ніхто не совітувався, — розповідає послушниця Віра Шуба, 49 років.

Георгіївський монастир почали відбудовувати вісім років тому. Розчистили частину печер. Над ними звели дерев"яний храм. Торік, на третій день Великодня, він згорів. Нині в монастирі будують нову церкву, бібліотеку, майстерні. Гроші давали меценати, прихожани. Монастир підпорядковується Московському патріархату. Ігуменя Рафаїла керує ним із 2006 року. До призначення була старшою сестрою в Стеблівському монастирі в Корсунь-Шевченківському районі. За нею звідти прийшли 2 монашки,  послушниця та дві дитини.

Люди подейкують, що єпископ Уманський та Звенигородський Антоній планує на території монастиря звести єпархіальні дачі.

Зустрітися з єпископом не вдалося. Сказали, що він поїхав у термінове відрядження.

— У нас два жіночих монастиря: в Кочержинцях Уманського району та в селі Роги Маньківського. Монастир в Рогах облаштований, — каже секретар єпархії, протоієрей Вадим Паєвський, 34 роки. — Синод прийняв рішення перевести Рафаїлу туди. Є відповідний наказ. Окрім того, ігуменя не раз казала, що має проблеми зі здоров"ям.

— Антоній не говорив про причини мого переводу, — каже ігуменя. Ні в рішенні синоду, ні в указі теж не зазначено. — Звертатимусь до церковного суду. Люди хочуть, щоб тут був монастир.

Зараз ви читаєте новину «Черниці забарикадувалися в монастирі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі