понеділок, 07 січня 2013 06:00

Бібліотекарі ходять у школи і запрошують дітей

— За останні два роки в області закрили 10 сільських бібліотек. Переважно через зменшення кількості населення, — розповідає Тетяна Куцурук з управління культури обласної державної адміністрації.

Як заохотити людей у селі ходити до бібліотек?

— Зараз читають менше, бо в селах меншає людей. Звісно, аби в кожній сільській бібліотеці був інтернет, це теж приваблювало б відвідувачів. Адже не кожен зараз не те, що в селі, а й у районах має вдома комп'ютер. Також важливо передплачувати періодику — ті самі журнали для дітей, для водіїв, домогосподарок. Ну і, звичайно, нові книжки. Бібліотекарі часто ходять самі в школи і запрошують дітей. А можуть і додому зайти занести книжку, бо ж знають, хто що читає.

Відвідувачі скаржаться на поганий стан приміщень та холод. Як у таких умовах читати?

— Будівлі переважно зведені за радянських часів. Тотальний ремонт там тяжко провести. Але пофарбувати приміщення, побілити завжди є можливість. А подекуди і поміняти вікна. Освітлення, слава Богу, є в усіх. А от централізованого опалення немає. Близько 80 відсотків бібліотек використовують електрообігрівачі. Купують їх, звісно, не зі своєї кишені.

Чи вистачає бібліотекарів?

— У нас в області 1344 людини працюють у бібліотеках. З них 695 у сільській місцевості. Це майже повне забезпечення. Правда, більшість із них мають по півставки.

Зараз ви читаєте новину «Бібліотекарі ходять у школи і запрошують дітей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі