понеділок, 15 лютого 2016 12:28

Пінгвіни в Антарктиді помирають від голоду через айсберг

Пінгвіни в Антарктиді помирають від голоду через айсберг

Нещодавно стало відомо про масове вимирання пінгвінів в Антарктиді. Після вивчення можливих причин, вчені дійшли висновку, що причиною смерті близько 150 тис. птахів став айсберг, що перекрив їм шлях до їжі і води.

Дослідження проводилося в районі затоки Співдружності в Східній Антарктиді, результати якого були опубліковані в журналі Antarctic Science journal. За даними вчених, з 2010 року по грудень 2013-го чисельність пінгвінів Аделі (Pygoscelis adeliae) тут скоротилася з 160 до 10 тис. особин. Причиною їх вимирання, за словами дослідників, став гігантський айсберг B09B площею близько 100 кв. км, який пристав до суші в районі мису Денісон.

Айсберг фактично став пасткою для пінгвінів. Птахам доводилося через нього проходити до 60 км у пошуках їжі. Крім того, гігантська брила льоду заважала гніздуванню птахів: у 2013 році вчені виявили тут сотні кинутих яєць пінгвінів.

"Пінгвіни, яких ми бачили на мисі Денісон, були дуже млявими, вони зовсім не звертали на нас увагу. Вони явно не живуть, а виживають. Навколо лежить багато мертвих пінгвінячих тіл", – описує побачене керівник експедиції, представник Університету Південного Уельсу Кріс Терні.

За словами вчених, якщо протягом найближчих 20 років B09B не зрушить з місця, популяції пінгвінів Аделі на мисі Денісон загрожує повне вимирання.

Зараз ви читаєте новину «Пінгвіни в Антарктиді помирають від голоду через айсберг». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі