неділя, 27 серпня 2006 17:24

Президента Ізраїлю звинувачують у сексуальному домаганні

Минулого вівторка ізраїльська поліція навідалася до офіційної резиденції президента Ізраїлю Моше Кацава, 60 років, і вилучила його комп"ютери і документи. У середу Кацава викликали в поліцію і протягом семи годин допитували. Наступного дня відбувся ще один, п"ятигодинний, допит.

Кацава звинувачують у тому, що він домагався двох жінок, які раніше працювали в уряді. Справу почали розслідувати після того, як до прокуратури звернувся сам президент. Він розповів, що одна з колишніх працівниць уряду вимагала від нього грошей, а інакше погрожувала звинуватити у сексуальних домаганнях. Коли жінку викликали на допит, вона розповіла, що Моше Кацав намагався її зґвалтувати. Пізніше інша працівниця зізналася, що президент свого часу домагався і її.

Офіційних обвинувачень на адресу Моше Кацава ще не висували. На своїй посаді він має недоторканність. Але якщо його офіційно звинуватять у домаганнях, він мусить скласти повноваження і постати перед судом.

Критики президента вже тепер закликають його піти з посади. Деякі політики, зокрема Рухама Аврахам і Шеллі Ясімович, пропонують скасувати посаду президента взагалі. На їхню думку, вона не потрібна, бо країною фактично керує прем"єр-міністр.

Моше Кацав одружений і має п"ятеро дітей. Його семирічний термін на посаді президента закінчується наступного року. Якщо через цей скандал він складе повноваження достроково, то стане другим поспіль президентом Ізраїлю, який не дослужив свого терміну до кінця. Його попередник, покійний Езер Вейцман подав у відставку, коли стало відомо, що протягом кількох років він отримав $450 тисяч від французького бізнесмена. Ці гроші Вайсман не задекларував: казав, що це були подарунки.

Зараз ви читаєте новину «Президента Ізраїлю звинувачують у сексуальному домаганні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі