четвер, 05 січня 2012 05:15

Президента Франції звинувачують у відкатах

Минулого тижня на допиті президент Франції 56-річний Ніколя Саркозі підтвердив, що причетний до відкатів від продажу зброї. Економічна поліція встановила, що Саркозі створив підставну компанію в Люксембурзі. Через неї відмивали гроші від продажу зброї, щоб фінансувати кампанію тодішнього прем'єр-міністра Едуарда Балладюра на президентських виборах 1995 року.

— Пакистану і Саудівській Аравії платили хабарі, щоб вони купували підводні човни та фрегати французького виробництва. Перерахували майже 20 мільйонів євро. Частину потім переводили назад на рахунки партії "Союз за народний рух". Саркозі в той час був міністром фінансів. Тодішній міністр оборони заявив, що все робилося за особистим наказом Саркозі, — пояснює прокурор Олівер Моріс. — За цією схемою і досі фінансують партію президента. У червні ми не мали достатньо доказів, але тепер можемо посадити всіх причетних. Найгірше те, що коли Жак Ширак припинив давати хабарі, 8 травня 2002-го терористи підірвали французький автобус і загинули 11 інженерів.

Ніколя Саркозі був речником Едуарда Балладюра на президентських виборах. Комісія допитує решту команди тодішнього прем'єра.

— Як тільки закінчимо працювати зі швейцарськими рахунками партії, Саркозі не зможе взяти участь у президентській кампанії за чотири місяці, — каже Олівер Моріс.

Президент наполягає, що схеми продажу зброї Саудівській Аравії та Пакистану відповідали французьким законам 1990-х. Каже, хабарі й відкати почалися ще до нього.

Зараз ви читаєте новину «Президента Франції звинувачують у відкатах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі