вівторок, 14 листопада 2017 07:25

Прем'єр Іспанії відвідав Барселону

Прем'єр-міністр Іспанії 62-річний Маріано Рахой у неділю, 12 листопада, вперше приїхав до Барселони після початку кризи в Каталонії. Він виступив на передвиборчому заході Народної партії. Перевибори до парламенту автономії призначено на 21 грудня цього року.

— Каталонія — це Іспанія, й Іспанія — це Каталонія, — сказав прем'єр перед однопартійцями. Він закликав усіх взяти участь у позачергових парламентських виборах і висловив надію на стабілізацію ситуації в регіоні після них. Звернувся до представників каталонського бізнесу й попросив їх не залишати регіон.

Після референдуму й проголошення незалежності бізнес із Каталонії вивели майже 2 тис. підприємств. Через нестабільну політичну ситуацію компанії перенесли свої офіси до інших регіонів країни. Підприємці пояснюють — їх непокоїть можливість заворушень і потенційні юридичні проблеми, пов'язані з роботою на сепаратистських територіях.

Каталонія втратила понад 15 тис. робочих місць.

Лише 78 компаній зареєструвались у бунтівному регіоні протягом жовтня.

Напередодні в Барселоні 750 тис. людей вийшли на мітинг. Вимагали звільнити вісім політиків, затриманих у зв'язку з проголошенням незалежності Каталонії.

Екс-главу каталонської адміністрації 54-річного Карлеса Пучдемона й інших колишніх представників місцевої влади звинуватили в заколоті, підбурюванні до заколоту, повстанні проти державної влади й зло­вживанні бюджетними коштами. З початку листопада вісьмох колишніх урядовців Каталонії ув'язнили, а Пучдемон і ще четверо його соратників переховуються в Бельгії. Верховний суд Іспанії видав європейський ордер на їхній арешт. Рішення про видачу бельгійський суд повинен винести до 18 листопада.

Зараз ви читаєте новину «Прем'єр Іспанії відвідав Барселону». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі