середа, 26 червня 2013 06:30

Загиблих від повені спалять на вогнищі

Автор: фото: REUTERS
  Солдати намагаються полагодити зруйнований повінню тимчасовий міст через річку Алакнанда в індійському селищі Ґовіндат
Солдати намагаються полагодити зруйнований повінню тимчасовий міст через річку Алакнанда в індійському селищі Ґовіндат

Близько тисячі людей вважають загиблими за 10 днів повеней та зсувів ґрунту в індійському високогірному штаті Уттаркханд. Стихія, яку називають гімалайським цунамі, виникла через ранній початок сезону дощів. Очікують на порятунок ще 8 тис. людей. Більшість — туристи й паломники до гірських храмів.

— У місцевості, де мали рятувати людей, зараз сильні дощі, — пояснює пілот вертольота Ашфак Ґаурі. — Не можемо вирушити туди, бо видимість нульова.

У вівторок лише один гелікоптер піднявся в повітря. Понад 50 тис. людей відрізані від світу. Дощі не припиняться мінімум три дні, кажуть синоптики.

Зсуви ґрунту стаються раптово, люди не встигають зреагувати. Хто вижив, тікають, не взявши і найнеобхіднішого.

 

— Коли бігла, помітила руку, що стирчала з-під уламків. Її прикрашав малюнок із хни і великий перстень. Отже, це була наречена. Щоразу, як намагаюся заснути, ця рука махає мені й кличе на допомогу, — говорить 36-річна Сіма Сінгх із селища Ґаурікунд.

З гір Уттаркханда витікає священна для індуїстів річка Ганг. Місцевість називають Землею богів. Для сотень тисяч туристів і паломників будують дороги й готелі. Науковці розповідають, повінь спричинив техногенний фактор.

— На схилах вирубують ліси, викопують кар'єри, дороги роблять абияк і будь-де, — пояснює еколог Девіндер Шарма. — Ми бавимося з природою, а потім ще й звинувачуємо її.

Сотні загиблих спалять на території храмового міста Кедарнатх. Туди літаком привезли дерев'яні колоди, з яких розпалять вогонь для масової кремації. Чиновники кажуть: кожне тіло перед тим сфотографують і візьмуть зразок ДНК. Хочуть, щоб родичі могли довідатися, що трапилося з їхніми близькими.

Зараз ви читаєте новину «Загиблих від повені спалять на вогнищі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі