вівторок, 13 травня 2008 16:45

Від землетрусу в Китаї загинули 10 тисяч людей

Автор: фото: REUTERS
  Рятувальники розбирають завали школи, під якими майже 900 дітей
Рятувальники розбирають завали школи, під якими майже 900 дітей

У південно-західній провінції Китаю Сичуань стався землетрус силою 7,8 балів за шкалою Ріхтера. Кількість загиблих і поранених сягнула 10 тис., доля ще 60 тис. невідома.

Підземні поштовхи почалися в понеділок. В епіцентрі, місті Мяньчжу, зруйновано 80% будівель. Без даху над головою лишилося близько 30 тис. людей. Під час землетрусу працювали офіси, лікарні, школи і дитсадки. В одній із середніх шкіл під завалами опинилися близько 900 дітей, яких навряд чи вдасться витягнути живими, кажуть рятувальники.

Місцева влада намагається розмістити постраждалих у госпіталях і готелях, однак дістатися провінції важко — майже всі дороги зруйновані. Зараз у Сичуані перебувають близько 1300 воєнних і медиків.

У провінції не працює транспорт, зруйновано комунікації, відсутній струм. Вулиці міста Ченгду з населенням 10 млн переповнені переляканими людьми, які не заходять у домівки.

— Ми другу ніч спимо у міському сквері, боїмося знаходитися в квартирі, — розповідає місцева жителька. — Залишатимемося просто неба, доки по радіо не скажуть, що землетрус припинився.

За останню добу в Сичуані зафіксували ще 1180 поштовхів, сила найбільшого сягнула шести балів. Їх відчули також у Бангкоку, Шанхаї, Ханої та Гонконзі. Сейсмологи попереджають, що землетрус може повторитися.

Це найбільший катаклізм у Китаї за останні 30 років. Побоюються повторення трагедії 1976-го. Тоді від землетрусу в Таншані, неподалік Пекіну, загинуло 242 тис. людей. Місто було повністю зруйновано.

Зараз ви читаєте новину «Від землетрусу в Китаї загинули 10 тисяч людей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі