четвер, 26 березня 2020 07:25

Чоловік 25 років тримав односельчан у рабстві

У Новій Зеландії засудили 65-річного Джозефа Аугу Матамату. Тримав у рабстві 13 односельчан 25 ­років.

Джозеф обіцяв землякам із Самоа допомогти з роботою у Гастінгсі. Заплатив за їхні паспорти, візи й переліт. Казав, що діти ходитимуть у школу. Одного хлопчика всиновив. Натомість люди працювали на нього без вихідних.

— Матамата має статус "шерифа", — говорить адвокат Роджер Філіпс. — Він повинен дбати про всю родину, плем'я. Для самоанців звично, коли всі віддають зароблене голові сім'ї.

Постраждалі свідчили через перекладача. Англійську не вивчили, хоча Матамата обіцяв записати їх на курси. Жили на території його маєтку за високим парканом. Ворота увесь час були замкнені. Грошей не давав. Виходити чи розмовляти з кимось забороняв. Дзвонити додому могли лише під його наглядом. Час від часу дозволяв ходити до церкви, але там мали стояти осторонь. За будь-яку провину бив.

— Дуже сердився, якщо працювали повільно, — розповів один із рабів. Потрапив до Матамати у 12 років. — У шерифа надто високі вимоги. Ніхто не може так працювати. Ми боялися скаржитися. Згідно зі звичаями, мали довіритися Матаматі.

Джозеф усе заперечує. Стверджує, що люди прибули у відпустку. Високий паркан поставив для безпеки своєї родини і приїжджих.

— Вони не знали місцевих порядків, людей. Ми тут чужі. Безвідповідально було би просто випустити їх у світ. Дехто втікав. Я не хотів, щоб вони постраждали десь. Це було б на моїй совісті. Зачиняв заради них самих.

Матаматі загрожує 20 років позбавлення волі.

Зараз ви читаєте новину «Чоловік 25 років тримав односельчан у рабстві». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі