четвер, 17 квітня 2008 19:57

Кубинцям дозволили купувати мобільні телефони

З понеділка уряд Куби дозволив жителям Острова Свободи купувати мобільні телефони. Перед магазинами вишикувалися черги. Щоб отримати апарат, потрібно вистояти кілька годин.

Найпростіша модель телефону "Нокіа" коштує $75, із камерою — $280. Вартість активації — $120. Абонемент обійдеться ще у кількадесят доларів. Це означає, що мобілки можуть купити лише ті, хто отримує валюту від родичів з-за кордону. Або торговці досі нелегальним товаром. Бо більшість 11-мільйонного населення заробляє близько 400 песо — $17–19. Аби придбати телефон, вони мають витратити річний заробіток.

Однак продавці дивуються кількості відвідувачів. Тижнем раніше уряд дозволив продавати комп"ютери, DVD-програвачі, мікрохвильові печі та мопеди. Раніше їх забороняли через економію електрики та бензину. Продавець Карлос зі столиці Куби Гавани за десять днів продав 634 програвачі, 30 скутерів і 322 електричні чайники. У сусідньому містечку Бехукал, де живе 15 тис. людей, за п"ять днів збули 110 DVD-програвачів. Це всі, що були в магазині.

— Я не сподівався, що мої земляки мають аж стільки грошей, — каже Карлос.

Реформи запроваджує новий президент Куби 76-річний Рауль Кастро. Однак його брат Фідель, 81  рік, на сторінках державної газети критикує такі "пропозиції імперіалізму".

Після дозволу зупинятися в готелях, раніше призначених виключно для туристів, на кубинців чекала ще одна зміна. Людям дозволили мати власне помешкання. Усі, кому на роботі виділили житло в тимчасове користування, можуть тепер приватизувати його і згодом передати дітям.

Зараз ви читаєте новину «Кубинцям дозволили купувати мобільні телефони». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі