пʼятниця, 16 травня 2008 17:54

Ів Россі полетів на саморобних крилах

48-річний швейцарець Ів Россі у середу піднявся літаком на висоту 2300 м, вистрибнув із нього і полетів.

За плечима в чоловіка були саморобні крила з чотирма реактивними двигунами. На них Россі протягом 5 хв. ширяв над Альпами зі швидкістю 300 км/год.

— Фізично це абсолютно неважко. Не відчуваєш жодного стресу, — розповідає Россі після польоту. — Це приблизно як кататися на мотоциклі.

Оснащення швейцарця важить понад 55 кг. Двигуни працюють на керосині, нагріваючись до високої температури. Від неї льотчика захищає теплозахисний костюм. Жодних важелів управління крила не мають. Керувати польотом потрібно рухами тіла.

— Це наче друга шкіра, — пояснює Ів. — Якщо повертаюся ліворуч, то і лечу ліворуч. Злегка поворушу правою рукою — виконую поворот праворуч. Будь-який невірний рух може спричинити проблеми. Якщо надто напружиш тіло — закрутишся у повітрі.

До останнього моменту Россі не знав, чи зможе виконати політ — забарахлив четвертий двигун. Зрештою швейцарець опинився в небі. Літак фіксував його швидкість. Після 5 хв. польоту Ів виконав кілька трюків, відключив двигуни і випустив парашут.

Россі — колишній військовий льотчик, розлучений. За польотом із землі разом із іншими глядачами спостерігала його мати Пауле. Вона каже, що не хвилювалася за сина:

— Він знає, що робить.

Найближчим часом Ів збирається перелетіти протоку Ла-Манш між Францією та Великою Британією. Він також мріє пролетіти над Великим Каньйоном у США. Для цього знадобляться крила з потужнішими двигунами.

Крила розробляли протягом п"яти років. Спонсори витратили на них $285 тис.

Зараз ви читаєте новину «Ів Россі полетів на саморобних крилах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі