пʼятниця, 22 квітня 2011 07:15

Фідель Кастро правив Кубою 47 років

У вівторок 84-річний Фідель Кастро пішов з останньої офіційної посади — секретаря Комуністичної партії Куби. Тепер партію очолить молодший брат Фіделя, голова державної ради Куби, 79-річний Рауль. Одразу після з'їзду він оголосив, що країну чекають великі зміни.

— Відтепер державні керівники будуть на посадах не довше 10 років, — заявив Рауль Кастро. — Влада не має зосереджуватися в одних руках надто довго.

Внести зміни до закону планують наступного тижня. Також закріплять право купувати і продавати житло. Раніше квартиру чи будинок кубинці тільки передавали в спадок. Кастро попередив, що не дозволить скуповувати багато нерухомості в одні руки. Голова держради пообіцяв робити все, щоб іноземні товари були дорожчими за кубинські. Пояснив, що зміни провадять, аби стимулювати безробітних зайнятися дрібним бізнесом. Торік на Кубі звільнили понад мільйон держслужбовців.

— Із початку року в нашому мікрорайоні виникло 10 підприємств — ремонт годинників, перукарня, кіоск нової і вживаної техніки, ще одна розкладка з дисками, — розповідає 35-річна Лазара Баррерас із Гавани, столиці Куби. — Також багато кафетеріїв замість колишніх державних їдалень. Їх позакривали торік. Я продаю піратські диски. Влада не звертає на нас уваги. Головне — щоб чимось займалися. Мільйонеркою не стану, але на життя вистачає.

47 років Фідель Кастро правив Кубою. 2006-го в нього погіршилося здоров'я.  2008-го країну очолив Рауль Кастро. Але Фідель залишався першим секретарем Компартії, писав колонки в газети. В останній заявив, що довіряє братові та підтримує зміни.

— Коли я захворів, то пішов без вагань з усіх посад, — каже Фідель Кастро. — І я ніколи не намагався повернутися, навіть коли через рік мені стало краще. Зараз бачу, що передав країну в правильні руки.

Зараз ви читаєте новину «Фідель Кастро правив Кубою 47 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі