середа, 12 травня 2021 12:21

Застрелили понад 40 учасників протесту проти збільшення податків

Застрелили понад 40 учасників протесту проти збільшення податків
Акція пам'яті Лукаса Вілья / CNN

Колумбійський студентський активіст Лукас Вілья помер у понеділок увечері, майже через тиждень після того, як у нього вистрілили вісім разів під час мирної акції.

Його сім'я та влада також підтвердили смерть. Загиблий був одним із трьох студентів, застрелених невідомими бойовиками на мотоциклах під час акції ввечері 5 травня в місті Перейра, що в центральній Колумбії. Смерть обурила колумбійців, оскільки Вілья був відомою публічною фігурою. Про це пише CNN.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Протести у Колумбії й тюльпани на Буковині: показуємо тиждень у 12 цікавих фото

"Підтримую родину Вілья та з глибоким сумом приймаю звістку про смерть. Повторюю те, що казав раніше його батькові Маурісьйо - це дає нам можливість зібратися разом і відкинути насильство. Відповідальним за смерть бажаю всієї сили закону", - написав у Twitter президент Іван Дуке Маркес.

Уряд пропонує винагороду в розмірі $27 тис. в обмін на будь-яку інформацію для затримання винних у вбивствах, написав міністр оборони країни Дієго Молано.

Колумбійці вийшли на вулиці 28 квітня з мирним протестом через запропоновані податкові реформи президента Дуке. Глава держави пояснив потребу збільшення податків продовженням соціальних програм. Через акції протесту влада скасувала реформу, але демонстрації тривають у відповідь на сувору реакцію правоохоронців.

Жорстокість поліції не тільки не зупиняє протести, а й спонукає до нових. Учасники тепер закликають до незалежного міжнародного розслідування смертей.

За звітом омбудсмена з прав людини Колумбії, з 28 квітня у протестах загинули 42 людини. Зокрема, 1 поліцейський. Колумбійські й американські правозахисники вважають, що кількість загиблих - понад 45. Також 849 поліцейських поранені, 647 осіб заарештовано, вилучено 378 одиниць вогнепальної зброї та 72 вибухові пристрої.

Зараз ви читаєте новину «Застрелили понад 40 учасників протесту проти збільшення податків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі