пʼятниця, 07 червня 2024 22:36

Спецтема: Війна Росії проти України

Західна зброя допомогла Україні оборонятися, але не зупинила Росію - The New York Times

Західна зброя допомогла Україні оборонятися, але не зупинила Росію - The New York Times
В Україну вже надходять артилерійські боєприпаси, які надали західні держави. Фото: eastnews.ua

Прибуття західної військової допомоги полегшило Україні захист своїх позицій, але поки що не має вирішального ефекту.

Росія значно переважає в живій силі та вогневій потужності і, ймовірно, продовжуватиме наступ більшу частину року. Такий прогноз дав старший науковий співробітник Євразійської програми Інституту досліджень зовнішньої політики Роб Лі. Про це пише The New York Times.

"Але в якийсь момент країна може зіткнутися з нестачею танків і бронетехніки", - спрогнозував він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: США виділяють Україні черговий транш військової допомоги - ЗМІ

Командувач на північному сході України, лейтенант Денис Ярославський розповів, що все ж таки тепер українські артилерійські розрахунки тепер можуть частіше вести вогонь по російських військах. Зокрема, за його словами, до минулого тижня в українських сил було достатньо боєприпасів, щоб утримати війська РФ на їхній нинішній позиції в Харківській області:

"Наша артилерія уражає скупчення російських військ... Раніше наші артилерійські батареї були дуже обережні з кількістю снарядів, які вони могли використовувати", сказав Ярославський.

На думку українських і західних військових аналітиків, стратегія Росії з відкриття нового фронту на північ від Харкова була спрямована на розтягування обмежених сил України і ослаблення оборони на Донбасі.

Роб Лі впевнений, що російські війська "не отримали вигоди з харківського наступу, хоча їм вдалося змусити Україну перекинути низку сил із Донбасу". Судячи із супутникових карт, ареною найінтенсивніших боїв за останні тижні став південь Донбасу.

В Україну вже надходять артилерійські боєприпаси, які надали західні держави. Про це кажуть військові поблизу Вовчанська.

Раніше повідомлялося, що Чехія знайшла поза межами ЄС 800 000 боєприпасів, більше половини з яких становлять 155-міліметрові, які можуть бути відправлені Україні за рахунок фінансування охочих країн. Прага готова бути посередником у постачанні снарядів.

Низка країн ЄС вже заявила про готовність приєднатись до ініціативи Чехії.

Про нову військову допомогу Україні оголосили США та Франція.

Зараз ви читаєте новину «Західна зброя допомогла Україні оборонятися, але не зупинила Росію - The New York Times». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі