вівторок, 27 грудня 2022 00:02

Загострення на Балканах: Сербія стягує війська до Косово

Загострення на Балканах: Сербія стягує війська до Косово
Сербія привела армію у стан підвищеної бойової готовності. Фото: prm.ua

Сербські військовослужбовці у понеділок, 26 грудня, приведені в стан підвищеної бойової готовності.

Про це заявив міністр оборони Сербії Мілош Вучевич, повідомляють місцеві ЗМІ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: МЗС звернулося до українців на тлі загострення в Сербії та Косово

"Президент, як головнокомандувач, сьогодні ввечері наказав, щоб збройні сили Сербії були на найвищому рівні бойової готовності, тобто готовності до рівня використання", – сказав посадовець.

Сербія також розмістила 155-мм самохідні гаубиці та контингент військової поліції за два кілометри від КПП "Яріне", повідомив телеканал N1.

"Сербська армія завжди готова увійти до Косова та Метохії, якщо дійде до збройного нападу на сербів на півночі краю", - заявив перший віце-прем'єр та голова МЗС Сербії Івіца Дачич.

Колона важкої артилерії під'їжджає до кордону з Косово.

В Євросоюзі вважають, що Сербія і Косово перебувають на межі небезпечної кризи і закликають обидві сторони виконати свої зобов'язання в рамках діалогу між Белградом і Приштиною.

10 грудня на півночі Косова розпочалася нова ескалація за участю сербів. Вони встановили на дорогах регіону барикади після того, як косовська поліція затримала експравоохоронця сербського походження.

11 грудня прем'єр-міністр Косово Альбін Курті закликав місію НАТО в Косові прибрати всі барикади, оскільки вони порушують право на вільне пересування.

Президент Сербії Александар Вучич заявив, що Косово має намір спробувати "вирішити сербську проблему", й звинуватив "частину міжнародної спільноти" в бездіяльності, водночас закликав косовських сербів та албанців до спокою.

Зараз ви читаєте новину «Загострення на Балканах: Сербія стягує війська до Косово». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі