четвер, 04 березня 2021 17:32

Викрали понад 600 учнів за 3 місяці - що відбувається з тероризмом у світі

У Нігерії ісламські терористи з "Боко Харам", спільники ІДІЛ, викрали, а за кілька днів повернули 279 школярок. Такі викрадення в країні відбуваються регулярно. Місцева влада зізналася, що викрадачам щоразу платять викуп, аби уникнути масових жертв. Gazeta.ua розібралася, як виглядає картина тероризму у світі.

Нігерійський бізнес на викраденні дітей

Як пише ВВС, з грудня понад 600 учнів викрали зі шкіл в Нігерії. Викрадення майже 300 учениць стало 2-м таким терактом менш як за 10 днів. 27 хлопців і їхніх учителів викрали 17 лютого і звільнили 27 лютого.

Влада заявляє, що напади на школи здійснили "бандити", тобто озброєні грабіжники, крадії худоби та інші бойовики. Слабкі сили безпеки у регіонах, поліція і армія, виплати викупів, зробили викрадення прибутковим джерелом доходу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Підозрюють теракт. Чоловік з ножем поранив щонайменше 8 перехожих

Досі жертвами викрадень були, як правило, мандрівники. Ті платили від $20 тис. до $200 тис. за свободу. Але після "розрекламованого" викрадення 2014-го 276 школярок ісламістами з "Боко Харам" дедалі більше збройних груп в регіоні вдаються до масових викрадень учнів.

Викрадення сотень дітей гарантує гласність і участь уряду в переговорах, що може означати викуп в мільйони доларів. Місцевий експерт з безпеки Кемі Океніодо вважає, що такий підхід зробив викрадення "бізнесом".

Безпека в Нігерії за президентства нинішнього глави країни Мухаммада Бухарі погіршилася – сталося вже 4 масових викрадення учнів. Хоча військові проводять операції проти бандитів, більшість лісових заповідників досі під контролем терористів.

Після одного з викрадень запустили "Ініціативу безпечних шкіл". Щоб посилити безпеку в школах, навколо них будують паркани. На цей 3-річний проєкт, який підтримав спеціальний посланник ООН з питань глобальної освіти і британський експрем'єр Гордон Браун, виділено $14 млн. Військові Нігерії збудували блок-пости поруч з деякими школами. Деякі навчальні заклади наймали місцевих озброєних дружинників, але це часто неефективно. У країні з населенням 196 млн людей майже 10 тис. шкіл.

Тероризму у світі стає менше з року в рік

"Глобальний індекс тероризму", опублікований в кінці листопада 2020-го, показав, що смертність від тероризму в світі знижується 5-й рік поспіль - з моменту піку 2014-го. Кількість смертей знизилася на 59%, до 13 826 жертв за 2019 рік. Конфлікти залишаються головною рушійною силою для тероризму - понад 96% смертей від терактів 2019-го сталися в країнах, які на той час були в конфліктах.

Щорічний "Глобальний індекс тероризму" існує 8-й рік. Його розробляє "Інститут економіки і миру".

Найбільше зниження смертності сталося в Афганістані і Нігерії, проте вони єдині країни, де внаслідок терактів загинули понад тисячу людей за рік.

63 країни повідомили як мінімум про 1 смерть в результаті тероризму 2019-го. 17 країн про понад 100 смертей.

Найбільш смертельно небезпечні – Афганістан, Нігерія, Сомалі, ДР Конго, Ємен і Сирія

Згідно з цим індексом, Південна Азія - найбільш постраждалий від тероризму регіон. Серед країн найбільше потерпів Афганістан. Глобальні економічні збитки від тероризму оцінюють в $26,4 млрд 2019-го, що на 25% менше, ніж 2018-го.

2-й рік поспіль в Південній Азії фіксують більше смертей, ніж в будь-якому іншому регіоні, попри покращення ситуації в Афганістані, Пакистані та Індії.

  Графіки щодо тероризму в світі "Інституту економіки і миру"
Графіки щодо тероризму в світі "Інституту економіки і миру"

В Афганістані 2019-го сталися 1422 теракти, у яких загинули 5725 людей. В Іраку 495 терактів, жертвами стали 564 людини. У Нігерії 411 терактів, що призвели до смертей 1245 людей. В Сирії 211 терактів, у яких загинули 517 людей. У Сомалі 239 терактів, у яких загинули 569 людей. У Ємені 561 теракт і 555 смертей. У Пакистані 279 терактів, які забрали 300 життів. В Індії 558 терактів, у яких загинули 277 людей. У ДР Конго 213 терактів, які забрали 559 життів. На Філіппінах 348 терактів, у яких загинули 284 особи.

Найбільше зростання смертності від тероризму сталося в Буркіна-Фасо, де кількість смертей зросла на 590%. Інші країни, де було істотне погіршення ситуації - Шрі-Ланка, Мозамбік, Малі та Нігер.

Найбільші терористичні організації – ісламістські

Найбільші терористичні групи були серед ісламістів – "Талібан", "Боко Харам", ІДІЛ і "Аш-Шабаб". Ці терористичні групи відповідальні за більшість, 55% або 7578, смертей.

2019-го "Талібан" залишався найбільш смертоносною терористичною організацією в світі. Проте кількість смертей, які вони спричинили, знизилася на 18% за рік. Сила і вплив ІДІЛ також продовжували спадати - уперше з тих пір, як ця група стала активною. На їхньому рахунку менш як тисячі смертей за 2019-й.

Попри зниження активності ІДІЛ на Близькому Сході і в Північній Африці, дочірні їх групи продовжують діяти по світу. У 27 країнах зареєстрували напади ІДІЛ або їх філій. Найбільше постраждали країни Африки на південь від Сахари - у цьому регіоні 7 з 10 країн з найбільшим приростом смертності від тероризму. Пов'язані з ІДІЛ організації несуть основну відповідальність за зростання кількості смертей – 41% з тих, що сталися в країнах Африки на південь від Сахари.

Економічні збитки від тероризму за 5 років зменшилися в більше, ніж 4 рази

Глобальні економічні збитки від тероризму зменшилися зі $115,8 млрд 2014-го до $26,4 млрд 2019-го. Тобто в більше, ніж 4 рази. Тут оцінюють смертельні випадки, травми, матеріальні збитки і втрати для ВВП країн.

"Ці оцінки надзвичайно консервативні, бо є багато моментів, які не включені в методологію через складність отримання глобальних порівняльних даних. Таких як скорочення туризму, ділової активності, виробництва та інвестицій, на додаток до витрат на боротьбу з тероризмом і державні витрати на безпеку", - йдеться в звіті.

Афганістан також має найбільші з-поміж країн світу економічні збитки - майже 16,7% від ВВП країни. Щодо регіону, то країни Африки на південь від Сахари і Південна Азія мають найбільші економічні втрати - $12,5 млрд і $5,6 млрд відповідно.

Кількість терактів ультраправих зросла на Заході на 250% за 5 років

"Вступаючи в нове десятиліття, бачимо появу нових загроз. Відбувся підйом ультраправих на Заході та погіршення ситуації в Африці на південь від Сахари. Крім того, як видно з недавніх терактів у Франції та Австрії, багато дрібніших груп, які симпатизують ІДІЛ, ще активні. Щоб зламати цей вплив, потрібні 3 ініціативи - припинити висвітлення діяльності терористів у ЗМІ та соцмережах, перекрити їм фінансування і зменшити кількість тих, хто їм співчуває", - каже виконавчий голова "Інституту економіки і миру" Стів Кіллелеа.

Для Північної Америки, Західної Європи і Океанії загрози ультраправого тероризму зросли на 250% за останні 5 років. 2019-го з вини ультраправих терористів загинули 89 людей.

За останнє десятиліття показники сталого розвитку знизилися в багатьох економічно розвинених країнах. Ця тенденція, мабуть, збережеться через тривалий економічний спад, спричинений Covid-19. Це, ймовірно, посилить політичну нестабільність і насильство. Пандемія може спричинити нові виклики в боротьбі з тероризмом.

"У період з 2011-го по 2019-й кількість насильницьких дій на Заході зросла на 277 відсотків. Існують серйозні небезпеки, що погіршення економічних умов призведе до того, що дедалі більше людей стануть відчуженими й уразливими до екстремістської пропаганди", - пояснює старший науковий працівник "Інституту економіки та миру" Томас Морган.

Інститут дає вичерпний огляд основних світових тенденцій і моделей тероризму за останні 18 років. У звіті проаналізовані 163 країни, 99,7% населення світу. Показники включають кількість терактів, смертей, поранень і матеріальних збитків.

Зараз ви читаєте новину «Викрали понад 600 учнів за 3 місяці - що відбувається з тероризмом у світі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі