вівторок, 05 липня 2022 18:06

Спецтема: Війна Росії проти України

"Відновлення України складатиметься з трьох етапів" – що пише про нас світова преса
5

У швейцарському Лугано розпочалася дводенна конференція щодо майбутнього відновлення України. Київ каже, що потрібно майже $750 млрд, які можна буде отримати з інвестицій, донорства, репарацій із власності Росії у країнах Заходу. Реконструкцію буде прив'язано до реформ в Україні, і її проводитимуть під егідою ЄС. Уроки для світу з війни в Україні. І майбутня відставка посла України у Німеччині Андрія Мельника. Ось дещо з того, що писали про нас у світових ЗМІ.

"Україна розробила "план відновлення" на $750 млрд на післявоєнне майбутнє", The Guardian, Велика Британія

Можливе відновлення України за допомогою плану вартістю $750 млрд є спільним завданням всього демократичного світу, заявив президент України у понеділок на першому заході, присвяченому плануванню майбутнього країни.

Виступаючи по відеозв'язку на конференції в Лугано, Швейцарія, на якій були присутні багато високих українських політиків, Володимир Зеленський визнав, що завдання, яке стоїть перед ним, колосальне. Заявив, що війна стала битвою світоглядів. Додав, що процес відновлення, який очолює українська національна рада з відновлення, дозволить його країні поглибити зв'язки з Європою.

Готовність інвестувати мільярди в Україну залежатиме від безпеки країни та здатності її чинити опір лещатам олігархів

Масштаб завдання такий, що існує небезпека дублювання пропозицій багатосторонніми органами, а також напруженості між планами, розробленими Україною, та планами, підготовленими такими органами, як Європейський інвестиційний банк. Готовність приватного сектора інвестувати мільярди в Україну залежатиме від безпеки країни та здатності її чинити опір лещатам своїх олігархів.

Прем'єр Денис Шмигаль заявив, що прямі втрати інфраструктури України - понад $100 млрд, зокрема понад 1200 навчальних закладів, 200 лікарень та тисячі кілометрів газопроводів, водопровідних і електричних мереж, автомобільних доріг та залізниць зруйновано або пошкоджено. Українці подали 200 тис. записів на відкриту державну електронну карту, документуючи випадки руйнування.

Він заявив, що відновлення складатиметься з трьох етапів, для яких у сукупності може знадобитися понад $750 млрд інвестицій. З них третина буде з приватного сектора, а частина – з російських репарацій та заморожування активів РФ.

Автор: East News
  Президент Швейцарської конфедерації Іньяціо Кассіс, прем'єр України Денис Шмигаль (ліворуч) та президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн розмовляють перед початком конференції в Лугано, Швейцарія
Президент Швейцарської конфедерації Іньяціо Кассіс, прем'єр України Денис Шмигаль (ліворуч) та президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн розмовляють перед початком конференції в Лугано, Швейцарія

"Російська влада розв'язала цю криваву війну і накоїла ці масові руйнування, і вона повинна нести за це відповідальність", – сказав він.

Першим етапом буде план надзвичайної гуманітарної допомоги, такий як відновлення водопостачання та мостів. Середньостроковий план на 2023–2025 роки, щоб повернути життя зруйнованим поселенням шляхом реконструкції шкіл, лікарень і житла. Довгостроковий план модернізації на 2026–2032 роки для української зеленої і цифрової економіки, яка остаточно залишить радянську епоху позаду та підготує країну до можливого членства у ЕС.

Києву потрібно ще $30 млрд, щоб залишитися на плаву до грудня

Проект рамкової програми, над яким працювали понад 2000 експертів протягом шести тижнів, містить пропозиції щодо регіональних планів, спонсорованих зарубіжними державами, та план відновлення з 24 секторів, призначений для забезпечення того, щоб такі сектори, як домашня енергетика та сільське господарство, відповідали стандартам ЄС і забезпечили 7% річного зростання ВВП країни. Але удар по українській економіці такий, що Києву потрібно ще $30 млрд, щоби залишитися на плаву до грудня.

Шмигаль наполягав, що процес реформ в Україні триватиме, стверджуючи, що зміни, здійснені до вторгнення, включаючи цифровізацію та децентралізацію, сприяли стійкості країни напередодні російської атаки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "У Норвегії є спільний кордон із Росією. Ми готові до воєнної агресії" – Сандра Андерсен Ейра

Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн виклала плани щодо створення платформи з відновлення в ЄС, щоб намітити інвестиційні потреби України, направити ресурси, сформувати стратегічний вибір та координувати багатосторонні органи, а також приватні фірми. Комісія розглядає різні способи збору коштів, включаючи гранти та позики, а також спільні позики, аналогічні до фонду відновлення після пандемії в ЄС.

Вона неодноразово наголошувала на необхідності реформ та прозорості зі сторони української влади, щоб гарантувати, що корупція не зашкодить цілісності будь-якої програми реконструкції.

"Ми ніколи раніше не робили цього в такому масштабі. Донори повинні знати, що їхні гроші не лише послужать добрій справі, а й будуть витрачені ефективно та дієво з максимальною віддачею для народу України", – сказала вона.

"Україну треба розмінувати та збудувати заново", Rzeczpospolita, Польща

У понеділок представники десятків країн та міжнародних інститутів вирушили до Лугано на конференцію з відновлення України. Це перший захід такого високого рангу і з такою кількістю учасників, мета якого – обговорення плану підйому України з розрухи війни.

"Діяти треба зараз, більшу частину території звільнено. Перед нами економічні та енергетичні завдання, реконструкція медичного сектора, потрібне житло для вимушених переселенців. Все, що зараз можна відновити, відновлюйте", – сказав Зеленський під час відеозвернення. Інші учасники погодилися з ним – повного відходу Росії чекати не варто.

Що більше зробимо зараз, то легше буде потім. Там, де не падають бомби, маємо діяти. Економіка має функціонувати, щоб існували доходи держави – голова ЄБРР

"Що більше зробимо зараз, то легше буде потім. Там, де не падають бомби, маємо діяти зараз. Економіка має функціонувати, щоб існували доходи держави", – сказала президентка Європейського банку реконструкції і розвитку Оділь Рено-Бассо.

Від імені ЄБРР вона заявила про негайну підтримку енергетики, залізниць, органів місцевого самоврядування, державних та приватних форм.

З початку війни Україну активно фінансували ЄС, окремі країни-члени, партнери, такі як США, Велика Британія, Канада та міжнародні організації, такі як ЄБРР та Європейський інвестиційний банк, Світовий банк та МВФ. На цей момент ці зусилля зосереджені на збереженні життя держави, щоб вона могла виплачувати зарплати та пенсії, давати освіту та піклуватися про хворих. Зараз зусилля з надання допомоги переходять на наступний етап – реконструкцію. Для цього потрібні величезні кошти, а також безпрецедентна експертна та організаційна робота.

Автор: East News
  Виступ президента Зеленського перед учасниками конференції у Лугано
Виступ президента Зеленського перед учасниками конференції у Лугано

Ключову роль у цьому починанні має відіграти ЄС. Єврокомісія розпочинає створення платформи для відновлення України, яка координуватиме фінансову підтримку з усього світу – гранти, кредити і гарантії. ЄБРР переважно підтримуватиме приватних інвесторів, а Європейський інвестиційний банк створить фонд для залучення приватних і державних грошей, як це було в ЄС під час пандемії. Світовий банк підтримає макроекономічну стабілізацію України, а Організація економічного співробітництва та розвитку займеться управлінням міграцією, а також надасть підтримку у боротьбі з корупцією.

Однак реконструкція – це не повернення до довоєнного стану. Сама Україна цього не хоче, і це не є метою донорів, які ставляться до країни як до кандидата на вступ в ЄС.

Закордонні партнери, у тому числі з ЄС, розраховують на ефективну боротьбу з корупцією, деолігархізацію України та дотримання європейських стандартів верховенства права

"Наша мета не лише відновити скло та бетон, а й побудувати нову країну", – заявив прем'єр Шмигаль. І він, і Зеленський багато говорили про необхідність зеленої та цифрової трансформації, технологічного прогресу, а також реконструкції державних інституцій. Закордонні партнери, у тому числі з ЄС, розраховують на ефективну боротьбу з корупцією, деолігархізацію країни та дотримання європейських стандартів верховенства права. Тому майданчик має бути не лише місцем, де збиратимуться гроші, а й місцем, де контролюватиметься, чи супроводжують перекази до Києва необхідні реформи.

"Уроки війни Росії проти України", The Wall Street Journal, США

Уряди західних країн готуються до затяжного конфлікту з Росією через Україну, а воєначальники поспішають винести уроки з перших місяців найбільшої в Європі сухопутної війни майже за 80 років.

Президент Джо Байден і генсек НАТО Єнс Столтенберг минулого тижня пообіцяли підтримувати українські сили, доки Київ не переможе. Як довго – це багато в чому залежатиме від того, як розвиватимуться бойові дії, і від того, як обидві сторони намагаються пристосуватися.

Війна в Україні – перша за десятиліття за участю великих, досить сучасних та приблизно рівних сил

Конфлікт привертає пильну увагу і став чимось на зразок лабораторії для професійних солдатів. Він виявився смертоносним для бійців та цивільних, і це перша велика війна, яка розігрується в реальному часі у соцмережах та ЗМІ теж. Війна в Україні – перша за десятиліття за участю великих, досить сучасних та приблизно рівних сил.

Деякі уроки не такі вже й нові. Це цінність сильного лідерства та стійких каналів постачання. Сучасне поле бою не має укриттів і кордонів. Дрони, електронне спостереження та спостереження з космосу роблять приховування чогось складнішим, навіть ніж кілька років тому.

Бої в Україні стали руйнівною війною на виснаження із застосуванням важкої артилерії, що викликає спогади про бої у двох світових війнах.

Автор: WSJ
  Український взвод обговорює підготовку до засідки біля Запоріжжя у травні
Український взвод обговорює підготовку до засідки біля Запоріжжя у травні

"Можливо, сучасна війна не така сучасна, як люди думали. Масові наступальні бойові дії складні та жахливі, з величезними втратами", – сказав колишній аналітик міністерства оборони США та офіцер піхоти Біллі Фабіан.

На саміті НАТО минулого тижня офіційні особи розхвалювали значення трансатлантичного співробітництва у веденні війни. Офіційні особи Альянсу кажуть, що це стало очевидним 2011 року, коли НАТО втрутилося у громадянську війну в Лівії, і європейським силам довелося покладатися на американські боєприпаси через їх брак у себе.

У поточній війні співпраця варіюється від постачання зброї до санкцій проти Росії. Ця єдність поки що не перемогла росіян, але посилила вплив західної допомоги на війну.

Жорстокі бомбардування з обох боків показали важливість готових запасів зброї та боєприпасів

Жорстокі бомбардування з обох боків ясно показали важливість наявності готових запасів зброї та боєприпасів. Величезні запаси російської зброї останнім часом давали їй перевагу на полі бою, але деякі аналітики розвідки припускають, що зараз у Москви можуть закінчуватися певні боєприпаси.

Західним союзникам України доводиться переглядати військово-промислові плани після відправки до Києва великої кількості зброї та боєприпасів, які, як передбачали планувальники, колись використовуватимуть їхні власні збройні сили.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Росіяни потріпані, не мають сил захопити навіть Донбас" – литовська політологиня Довіль Якнюнайте

Обидві сторони використовують безпілотники для виявлення і враження цілей, а українці використовували легку мобільну зброю, поставлену західними союзниками, для враження більших та краще озброєних російських цілей. Але більша частина збитків, завданих обом арміям, а також українському цивільному населенню та інфраструктурі, припадає на ракети, реактивні снаряди та бомби, які застосовували протягом багатьох років.

Тактики говорять, що нові підходи у війні можуть включати ширше використання невеликих недорогих систем, таких як турецький Bayraktar TB2, американський безпілотник Switchblade та британські мобільні ракети NLAW.

Автор: WSJ
  На відео показана нічна операція систем HIMARS у червні
На відео показана нічна операція систем HIMARS у червні

Такі системи, як високомобільна артилерійська ракетна система типу HIMARS, які США постачають Україні, стають дедалі ціннішими. Вони можуть, говорячи військовою мовою, стріляти й тікати.

Інші уроки ґрунтуються на багаторічному досвіді. Українські сили поступалися в озброєнні та чисельності, але люто боролися, щоб захистити свою батьківщину, і тому протрималися набагато довше та успішніше, ніж передбачали багато західних військових аналітиків у лютому. Вирішальне значення має воля до боротьби.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Захід посилає Україні достатньо зброї, щоб вижила, але замало для перемоги" – американська експертка Мелінда Гарінґ

Фраза часів холодної війни, що використовується щодо величезної кількості нескладної зброї СРСР, все ще актуальна – кількість сама по собі якість. Артилерійські гармати та снаряди дозволили Москві останніми тижнями закріпитися на сході України, навіть незважаючи на те, що солдати демонстрували ознаки поганого морального духу та дисципліни.

"Посол Мельник залишає Німеччину", Die Welt, Німеччина

Посол України в Німеччині Андрій Мельник залишає Берлін і переїжджає до Києва, в МЗС. Про це повідомляють Bild та Süddeutsche Zeitung з посиланням на Київ. Bild цитує представника уряду: "Ця пропозиція зроблена МЗС президенту. Мельника дуже цінують у Києві за його роботу".

На думку Києва, це не слід розуміти як звільнення. Як повідомляє Bild, у МЗС не захотіли коментувати кадрове питання.

Мельник вісім років був послом у Берліні. В останні місяці неодноразово критикував Берлін, зокрема за відсутність чи затримку постачань зброї в Україну. Нещодавно його самого критикували за захист лідера українських партизанів Степана Бандери.

Автор: dpa
  Посол України в Німеччині Андрій Мельник скоро покине Німеччину
Посол України в Німеччині Андрій Мельник скоро покине Німеччину

В інтерв'ю Мельник сказав: "Бандера не був масовим убивцею євреїв та поляків. Свою роль відіграли німецькі, польські та ізраїльські історики. Я проти того, щоб звинувачувати Бандеру у всіх злочинах".

Бандера був ідейним лідером радикального крила ОУН. Націоналістичні партизани в Україні несуть відповідальність за вигнання за етнічною ознакою поляків 1943 року, під час якого було вбито десятки тисяч польських мирних жителів. Після Другої світової Бандера втік до Німеччини, де був убитий 1959 року агентом КДБ.

Посольство Ізраїлю у Берліні та МЗС Польщі різко розкритикували заяви Мельника. МЗС України дистанціювалося. Мельник висловив особисту думку та не відображає позицію МЗС України, йшлося у повідомленні.

У минулому огляді преси Gazeta.ua писала, що Україна готує сили для звільнення Херсона і втрачає останнє велике місто в Луганській області – Лисичанськ. Зараз вся область під контролем росіян, також половина Донецької області. Незважаючи на активні бойові дії на півдні та сході України, західні партнери країни мають уже думати про план її реконструкції.

Зараз ви читаєте новину «"Відновлення України складатиметься з трьох етапів" – що пише про нас світова преса». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі