вівторок, 30 липня 2024 09:42

Венесуелу сколихули протести після президентських виборів
7

Венесуелу сколихнули масові протести після президентських виборів. Окружна виборча комісія у понеділок офіційно оголосила переможцем президентських перегонів авторитарного лідера Ніколаса Мадуро, через що люди вийшли на вулиці столиці та низки міст Венесуели.

У Каракасі сили безпеки застосували сльозогінний газ для розгону великого натовпу протестувальників, пише CNN.

"Люди вийшли на головну дорогу столиці, стукаючи каструлями і сковорідками. Венесуельська правозахисна організація PROVEA заявила, що озброєні групи, які підтримують Мадуро, стріляли в мирних демонстрантів. У місті Маракай протестувальники вимагали правди про реальні результати виборів. У прибережному штаті Фалькон демонстранти повалили статую Мадуро", - сказано в повідомленні.

У Венесуелі пройшли протести після президентських виборів
Фото: eastnews.ua
У Венесуелі пройшли протести після президентських виборів
У Венесуелі пройшли протести після президентських виборів
У Венесуелі пройшли протести після президентських виборів
У Венесуелі пройшли протести після президентських виборів

Опозиція стверджує, що має докази фальсифікації виборів. Акції протесту у столиці переросли в сутички з поліцією

Очільник Міністерства оборони країни Володимир Падріно повідомляє про травмованих правоохоронців. 23 правоохоронці були поранені, деякі з них - із вогнепальної зброї.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Венесуела висилає з країни дипломатів

"Влада не допустить, щоб у Венесуелі повторилися події 2014, 2017 і 2019 років, коли в країні пройшли масові акції протестів із заворушеннями, що супроводжувалися загибеллю людей", - заявив він.

Аналітики кажуть, що в країні може виникнути нова хвиля заворушень проти режиму. Вуличні демонстрації в попередні роки були придушені військовими, які довгий час підтримували Мадуро і його попередника, покійного Уго Чавеса. Мадуро прийшов до влади в березні 2013 року після смерті Чавеса. Для нього це вже третій шестирічний президентський термін. Під час його правління країна потрапила в глибоку економічну кризу, яку посилили, зокрема, американські санкції.

Опонент Мадуро Едмундо Гонсалес і лідерка опозиції Марія Коріна Мачадо повідомили журналістам, що отримали понад 70% підрахунків результатів виборів у неділю, і вони вказують, що Гонсалес мав удвічі більше голосів, ніж Мадуро. Гонсалес та Мачадо виступили організаторами протестів.

Спочатку у Каракасі протести були мирними, однак згодом почалася бійка, а поліція застосувала сльозогінний газ, щоб розігнати протестувальників.

Режим Ніколаса Мадуро займався різними порушеннями під час виборів: від заборони висування кандидатів і затримання членів опозиції до зміни виборчих дільниць і перешкоджання реєстрації виборців у країні та за кордоном. Суд заборонив балотуватися колишній депутатці Марії Коріні Мачадо, яка у жовтні виграла праймеріз та набрала 2,3 млн голосів.

Уряд Мадуро контролює майже всі державні установи, включно з Національною виборчою комісією (CNE), яку у 2017 році компанія-розробник програмного забезпечення, що надала технологію голосування, звинуватила у маніпуляціях з даними про явку виборців. Раніше CNE заперечувала це твердження.

Зараз ви читаєте новину «Венесуелу сколихули протести після президентських виборів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі