пʼятниця, 26 січня 2024 08:13

В ООН зробили заяву щодо перебування на борту російського Іл-76 українських військовополонених

В ООН зробили заяву щодо перебування на борту російського Іл-76 українських військовополонених
В ООН відбулось засідання Радбезу щодо авіакатастрофи російського літака Іл-76. Фото: glavcom.ua

В Організації Об'єднаних Націй не можуть офіційно встановити, чи були на борту збитого у Бєлгородській області РФ літака Іл-76 українські військовополонені.

Водночас там нагадали, що Україна закликала до проведення міжнародного розслідування інциденту. Про це на засіданні Ради Безпеки заявила заступниця генерального секретаря ООН Розмарі Дікарло.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія намагається перекласти на Україну відповідальність за власну агресію - представник США в ООН

Вона нагадала, що РФ стверджує про перебування на борту 65 українських військовополонених. Водночас, за даними Києва, Іл-76 міг перевозити ракети для окупаційної армії.

"ООН не в змозі перевірити ці повідомлення або обставини катастрофи. Очевидно те, що інцидент стався в контексті вторгнення Росії в Україну та війни, що триває", - сказала Дікарло.

За її словами, останніми тижнями масштаби та інтенсивність атак на Україну зросли. На думку заступниці генсека, це вказує на небезпечну траєкторію війни. Дікарло зазначиила, що стурбована ракетними ударами та обстрілами по цивільних районах, що призводять до загибелі та поранень мирних жителів, а також до руйнування критично важливої інфраструктури.

У Бєлгородській області РФ вранці 24 січня впав військово-транспортний літак Іл-76. Міноборони РФ відразу заявило, що на борту нібито перебували українські полонені. Президент Володимир Зеленський наголосив, що необхідно встановити усі чіткі факти. За його словами, Україна наполягатиме на міжнародному розслідуванні.

Україну не інформували про перевезення військовополонених літаком Іл-76. Про це на засіданні Ради Безпеки ООН заявила заступниця постійного представника України при ООН Христина Гайовишин.

Зараз ви читаєте новину «В ООН зробили заяву щодо перебування на борту російського Іл-76 українських військовополонених». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі