пʼятниця, 26 січня 2024 06:12

Спецтема: Війна Росії проти України

Україну не інформували про перевезення полонених літаком Іл-76 - Гайовишин

Україну не інформували про перевезення полонених літаком Іл-76 - Гайовишин
У Росії 24 січня впав військово-транспортний літак Іл-76. Фото: slovoidilo.ua

Якщо підтвердиться факт перебування у літаку Іл-76, що впав у Росії, українських військовополонених, це буде свідчити про перше використання РФ людей в якості живого щита для прикриття транспортування боєкомплекту.

Україну не інформували про перевезення військовополонених літаком Іл-76. Про це на засіданні Ради Безпеки ООН заявила заступниця постійного представника України при ООН Христина Гайовишин.

Вона нагадала, що за останній тиждень Росія посилила ракетні удари по території Харківської області. Наслідком стали масові жертви і поранені серед цивільних людей. Дипломатка пов'язала ці атаки зі збільшенням кількості військово-транспортних літаків, зокрема Іл-76, які останнім часом прямують до аеродрому Бєлгорода.

"З огляду на ситуацію, Збройні Сили України й надалі вживатимуть заходів зі знищення засобів доставки, а також контролю повітряного простору для ліквідації терористичної загрози, зокрема на напрямку Бєлгород - Харків. Нагадаю, що за законами ведення війни, військово-транспортні літаки збройних сил Російської Федерації є легітимною військовою ціллю", - сказала вона.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія намагається перекласти на Україну відповідальність за власну агресію - представник США в ООН

Представниця України також розповіла, що 24 січня мав відбутися обмін полоненими між Україною та Росією, але цього не сталося. За її словами, українська сторона виконала свої зобов'язання - російські військовополонені були своєчасно доставлені в узгоджене місце та у безпеці очікували на обмін.

"Росія мала гарантувати такий самий рівень безпеки полонених військовослужбовців України. Водночас українська сторона не була поінформована про необхідність дотримання безпеки повітряного простору поблизу Бєлгорода у визначений період, як це неодноразово робилося в минулому", - сказала Гайовишин.

За її словами, Україна не була поінформована про кількість транспортних засобів, маршрути та способи перевезення полонених. Це вже може свідчити про умисні дії Росії на створення загрози життя і безпеки полонених.

"Якщо інформація про те, що на борту літака перебували українські військовополонені, підтвердиться, це буде перший випадок використання Росією живого щита у повітрі для прикриття транспортування ракет для їх подальшого використання проти мирних українських міст", - додала Гайовишин.

У Бєлгородській області РФ вранці 24 січня впав військово-транспортний літак Іл-76. Міноборони РФ відразу заявило, що на борту нібито перебували українські полонені.

Президент Володимир Зеленський наголосив, що необхідно встановити усі чіткі факти. За його словами, Україна наполягатиме на міжнародному розслідуванні.

Зараз ви читаєте новину «Україну не інформували про перевезення полонених літаком Іл-76 - Гайовишин». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі