понеділок, 24 грудня 2018 17:59

Україна є потенційним місцем початку Третьої світової

Україна є потенційним місцем початку Третьої світової
Фото: nationalinterest.org

Україна потрапила до списку гарячих конфліктів, які можуть перерости у Третю світову війну в 2019-му. Рейтинг із п'яти потенційних точок склав професор Військового коледжу армії США Роберт Фарлі.

Головними загрозами після Другої світової став підйом Китаю та агресія Росії, яка відкинула міжнародний порядок, пише експерт у блозі на National Interest.

Першим з таких місць професор називає Південно-Китайське море, яке охоплює торговельна війна між Америкою і Китаєм. Зараз цей конфлікт розігрується за допомогою обміну агресивними висловлюваннями, митами й іншими торговельними санкціями.

Друга в списку Фарлі – Україна. Про серйозність конфлікту заговорили після того, як Росія обстріляла, протаранила і захопила українські кораблі в Азовському морі. Цей епізод посилив напругу в кризі, яка триває вже кілька років. Україна у відповідь запровадила воєнний стан. На думку автора, це може означати, що уряд допускав "початок можливих заворушень".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Показали випробування найпотужнішої бомби

Також автор зауважує, що у Росії нібито немає інтересів, які могли підштовхнути її до порушення статус-кво перед українськими виборами. А Україні досі бракує можливостей, щоб змінити ситуацію на місцях.

Торік Україна вже була у списку можливої повномасштабної війни.

Третя в цьогорічному списку – Перська затока. Вічна політична і військова криза на Близькому Сході переросла у неймовірну втому. Економічний тиск на Іран продовжує зростати. США роблять ще більш агресивні кроки, щоб скоротити торгівлю. Війна Саудівської Аравії у Ємені не вщухає. А в цей час сирійська громадянська війна хоч і стала менш нищівною, але великі гравці, такі як Росія, досі в ній беруть участь.

Четвертий - Корейський півострів. За рік напруга в регіоні скоротилася. Диктатор Кім Чен Ин продемонстрував певну поміркованість у питанні ядерних і ракетних випробувань. А президент США Дональд Трамп пом'якшив свою риторику щодо Північної Кореї. Однак невідомо, що станеться, коли відносини між очільниками країн зіпсуються.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Трамп назвав ім'я нового голови Пентагону

П'яте у списку – непередбачуване місце. Тут автор залишає місце для похибки, адже перед цим США прогнозували багато військових конфліктів, які так і не стали реальністю.

Росіяни після виборів в Україні хочуть бачити політиків, які готові будуть до діалогу.

"Хотілося б сподіватися, що в Києві рано чи пізно до влади прийдуть адекватні люди, здатні до конструктивного діалогу і з відповідальним сприйняттям реальності", - сказав міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров російським ЗМІ.

Зараз ви читаєте новину «Україна є потенційним місцем початку Третьої світової». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі