неділя, 09 квітня 2023 21:01

Спецтема: Війна Росії проти України

У США розслідують, чи вплине витік секретних документів на світову безпеку – ЗМІ

У США розслідують, чи вплине витік секретних документів на світову безпеку – ЗМІ
У США занепокоєні, що витік документів вплине на глобальну безпеку. Фото: eastnews.ua

Міністерство юстиції США проводить розслідування впливу можливого витоку секретних документів на глобальну безпеку.

Пентагон та Міністерство юстиції встановлюють, як нібито секретні документи про війну в Україні та інші міжнародні питання опублікували в інтернеті, передає Wall Street Journal.

Деяким опублікованим документам вже близько двох місяців. Але попри це їхнє розкриття може вплинути на хід війни в Україні. Американські чиновники кажуть, що деякі оцінки визначають потенційні вразливі місця на полі бою і склад частин українських сил.

У документах є розвідувальні дані про внутрішні справи різних країн включно з Ізраїлем, Південною Кореєю і Великою Британією. Тому витік може мати вплив на національну безпеку США в усьому світі, кажуть чиновники.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Стало відомо, коли в мережу потрапили "злиті документи Пентагону

"Представники Міноборони США вважають, що деякі з документів можуть бути справжніми, хоча деякі з них, схоже, були змінені", – пише видання.

Ця історія може стати одним з найбільш руйнівних витоків розвідданих за останні десятиліття. Ситуація занепокоїла й союзників, з якими США діляться секретними розвідувальними даними.

Речник української військової розвідки Андрій Черняк назвав витік документів "операцією російських спецслужб".

"Це жодним чином не вплине на нашу подальшу співпрацю з союзниками", – сказав він.

Керівник відділу досліджень Bellingcat Арік Толер сказав у суботу, що відстежив першоджерело публікації до невеликої групи користувачів під назвою Thug Shaker Central у Discord. У січні, лютому і березні там розмістили сотні файлів. Деякі з цих документів користувачі перенесли у більшу групу, с створену для фанатів гри Minecraft. Після цього початкову групу видалили, як і набагато більше сховище документів.

"Я дуже сумніваюся, що це якась російська операція, тому є велика ймовірність, що лише кілька інтернет-диваків бачили сотні документів. Це справді те, що ви могли б знайти, тільки якби ви були увесь час онлайн", - сказав засновник Bellingcat Еліот Хіггінс.

У США розглядають можливість, що хтось із надсекретним допуском оприлюднив інформацію або що американські розвідувальні системи зламали. Керівництво Конгресу США не було поінформоване про витік інформації, але подало відповідний запит.

"Ми не знаємо масштабів, тому важко оцінити", – сказав помічник конгресмена.

У Білому домі занепокоєний шкодою, яку може завдати витік. Один з чиновників сказав, що деякі документи, схоже, підробили, але адміністрація президента Джо Байдена все ще збирає інформацію щодо цього.

Документи схожі на зображення роздрукованих слайдів презентації. Ймовірно слідство, зосередиться на цьому можливому способі їх передачі із засекреченої системи. Секретні документи можуть бути надруковані лише на затверджених системах, які можна відстежити.

2017 року уряд швидко виявив компанію Reality Winner, яка роздрукувала надсекретні матеріали і надіслала їх новинній організації. Вона тоді була підрядником Агентства національної безпеки. Відстежили, що лише шість осіб роздрукували документ з моменту його публікації у засекреченій комп'ютерній мережі, а потім швидко звузила коло підозрюваних до Winner, яка згодом визнала себе винною у витоку інформації.

У соцмережах з'явилися нібито засекречені військові документи, що детально описують плани США та НАТО щодо нарощування української армії перед запланованим контрнаступом. Оприлюднені документи датуються 1 березня.

Злиті дані про весняний контрнаступ ЗСУ спираються на великий обсяг фіктивної інформації. Інформація там спирається переважно на статистичний аналіз поставок та можливих оперативно-тактичних задумів, написав у Telegram радник глави Офіса президента Михайло Подоляк.

Зараз ви читаєте новину «У США розслідують, чи вплине витік секретних документів на світову безпеку – ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі