неділя, 09 квітня 2023 19:51

Стало відомо, коли в мережу потрапили "злиті документи Пентагону"

Стало відомо, коли в мережу потрапили "злиті документи Пентагону"
Деякі документи, що нібито були "злиті з Пентагону", почали з'являтися в мережі ще в січні цього року. Фото: Getty Images

Деякі документи, що нібито були "злиті з Пентагону", почали з'являтися в мережі ще в січні цього року.

Група Bellingcat знайшла можливі першоджерела "злитих матеріалів Пентагону". Ці документи почали з'являтися в мережі ще в січні 2023 року на деяких Discord-серверах. Про це повідомляє Bellingcat.

Зауважимо, що 5 квітня документи почали поширюватись у проросійських Telegram каналах. Першу версію розслідувачі виявили у Telegram-каналі Donbass Devushka. Однак, за кілька годин до цього документ був опублікований на одному з форумів 4chan.

Місяцем раніше, 4 березня, документи з'явилися на Discord-сервері під назвою Minecraft Earth Map – тоді було опубліковано 10 таких документів. Користувачі сперечалися про карти Minecraft та війну в Україні, і один із них сказав: "Ось є деякі злиті документи", і прикріпив 10 файлів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мін'юст США розпочав розслідування витоку секретних документів

Усі сім документів, які за місяць почали поширюватися в Telegram та Twitter, були в цьому повідомленні.

Користувач, який опублікував документи, розповів, що знайшов їх на іншому Discord-сервері під назвою WowMao, яким керують фанати однойменного YouTube-каналу.

Це філіппінський геймер, який зараз проживає у Великій Британії.

1 та 2 березня на WowMao опублікували понад 30 подібних документів. В інші дати на сервері публікували десятки інших документів щодо України. Нині цей канал уже видалено.

Розслідувачі Bellingcat поспілкувалися з учасниками цього сервера і з'ясували, що він також міг бути не першоджерелом.

Користувачі розповіли, що документи публікували ще на початку січня на іншому Discord-сервері, який дуже часто змінював назву, але найдовше називався Thug Shaker Central. Крім того, розслідувачі дізналися, що принаймні один із таких документів там публікували ще 13 січня.

У соцмережах з'явилися нібито засекречені військові документи, що детально описують плани США та НАТО щодо нарощування української армії перед запланованим контрнаступом. Оприлюднені документи датуються 1 березня.

Злиті дані про весняний контрнаступ ЗСУ спираються на великий обсяг фіктивної інформації. Інформація там спирається переважно на статистичний аналіз поставок та можливих оперативно-тактичних задумів, написав у Telegram радник глави Офіса президента Михайло Подоляк.

Зараз ви читаєте новину «Стало відомо, коли в мережу потрапили "злиті документи Пентагону"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі