неділя, 27 вересня 2009 11:59

У МВФ вважають, що пік світової фінансової кризи вже позаду

У МВФ вважають, що пік світової фінансової кризи вже позаду
Керівник Міжнародного валютного фонду Домінік Стросс-Кан вважає, що пік світової фінансової кризи вже позаду.

Про це він заявив у ході телемосту з учасниками 6-го саміту Ялтинської європейської стратегії.

"Якщо ви визначаєте кризу як ризик для основних фінансових установ збанкрутіти, то такий ризик достатньо низький тепер", - сказав директор-розпорядник МВФ.

"Якщо, кажучи про кризу, ви маєте на увазі його наслідки в плані уповільнення економічного зростання в світі, то, звичайно, вона (криза) ще не закінчилася", - зазначив Стросс-Кан.

При цьому він додав: "Але ми бачимо вже світло у кінці тунелю".

За його прогнозами, у глобальних масштабах відновлення світової економіки почнеться в першій половині 2010 року. "Можливо, й раніше для деяких окремих країн", - сказав керівник МВФ.

Разом із тим він зазначив, що розрив між тим моментом, коли почнеться нове зростання і піком цього зростання, займе, щонайменше, рік.

Стросс-Кан наголосив, що країнам, як з розвиненою економікою, так і країнам, що розвиваються, доведеться боротися із зростаючим безробіттям.

"Людина, яка втратить роботу в США, у Франції або у будь-якій іншій країні, у листопаді для неї криза не закінчилася, тому ще рано святкувати перемогу і говорити, що криза завершилася", - заявив керівник МВФ.

Він також зазначив, що найгіршого сценарію вдалося уникнути. "Ми відновили контроль над нашою фінансовою системою, але наслідки цієї кризи відчуватимуться ще довго", - сказав він.

Крім того, Стросс-Кан вважає необхідним зовнішнє регулювання економіки.

"(Повинна бути) система контролю регуляції, яка дозволить нам уникнути кризи (в майбутньому)", - сказав він.

За його словами, не можна повністю покладатися на ринкові сили. При цьому, зазначив Стросс-Кан, вже і в США розуміють, що "система контролю абсолютно необхідна".

"Проблема у тому, що ринок може фіксувати за величезною людською ціною, буде велике безробіття", - зауважив керівник МВФ, додавши, що наприклад, для африканських країн це може бути питання життя і смерті, повідомляє УНІАН.

Зараз ви читаєте новину «У МВФ вважають, що пік світової фінансової кризи вже позаду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі