пʼятниця, 22 жовтня 2021 17:28

У Молдові оголосили режим надзвичайного стану

У Молдові оголосили режим надзвичайного стану
Молдова на місяць запровадила надзвичайний стан. Фото: pixabay.com

У Молдові на 30 днів оголосили режим надзвичайного стану - з 22 жовтня до 20 листопада. Причиною є криза в енергетичній сфері.

Відповідне рішення ухвалили 22 жовтня на надзвичайному засіданні парламенту, пише NewsMaker.

За запровадження надзвичайного стану проголосували 55 депутатів зі 101 від керівної партії "Дія і солідарність". Натомість опозиційні депутати вважають, що запроваджувати НС потреби немає.

На ринку природного газу в Молдові зареєстрували дефіцит у приблизно 16 млн куб. м. Потреба в газі на жовтень покрита лише на 67%, заявила прем'єр-міністр Наталя Гаврилиця з трибуни парламенту.

"Учора в Москві відбувся новий раунд переговорів щодо постачання природного газу. Ситуація змінилася. Але на цей момент у нас немає остаточної нової домовленості й упевненості в тому, що вона буде", - сказала голова молдавського уряду.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Стефанишина: ми на порозі континентальної газової війни, яку розв'язала Росія

Режим надзвичайного стану дасть змогу обійти певні процедури, передбачені законом, щоб прискорити закупівлю газу з альтернативних джерел. Також дозволить виділити з бюджету необхідну суму підприємству Energocom і не чекати передбачений законом місяць.

Energocom проведе тендер і закупить обсяги природного газу для подання в національну мережу, щоб повернути тиск в системі до нормального рівня. Це дасть змогу забезпечити країну газом.

Водночас уряд Молдови планує продовжити переговори з російським Газпромом.

Україна подала заявку на участь у сертифікації оператора енергетичного проєкту "Північний потік-2". Компанія хоче довести, що трубопровід не може бути сертифікований, заявив голова Нафтогазу Юрій Вітренко.

Водночас Росія тисне на ЄС у питанні прискорення сертифікації, використовуючи поточну ситуацію на ринку газу в Європі.

Зараз ви читаєте новину «У Молдові оголосили режим надзвичайного стану». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі