неділя, 28 серпня 2022 23:33

Туреччина звинуватила Грецію у прицілюванні по її літаках

Туреччина звинуватила Грецію у прицілюванні по її літаках
У турецькому Міноборони заявили, що дії грецької сторони є "ворожими актами". Фото: pixabay.com

Туреччина заявила, що Греція перешкоджала турецьким винищувачам F-16 під час здійснення місії у міжнародному повітряному просторі.

За даними Анкари, під час здійснення місії турецькі винищувачі були "зацьковані" грецькими зенітними ракетними комплексами С-300, розміщеними на острові Крит, повідомляє "Європейська правда".

ЗРК начебто взяли на ціль турецькі F-16, які перебували на розвідувальній місії на висоті понад 3 тис. м.

У турецькому Міноборони заявили, що дії грецької сторони є "ворожими актами" відповідно до правил НАТО.

Також заявили, що Афіни "активно використовують" російські С-300 (хай і придбані 23 роки тому). Тоді як придбання Анкарою С-400 викликало негативну реакцію США й решти членов НАТО.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Джемілєв пояснив, чому Туреччина не вводить санкції проти РФ

Грецьке видання Newsbomb, цитуючи міністерство оборони Греції, назвало звинувачення Туреччини "міфом", спрямованим на посилення позиції Анкари в НАТО.

Афіни заявили, що грецькі С-300 просто не могли взяти на приціл турецькі F-16, оскільки перехопленням літаків займається лише авіація, а не ЗРК.

Також міністерство оборони Греції заявило, що це вже третій за останні дні випадок, коли Туреччина говорить про "небезпечну" і "провокаційну" поведінку Афін як члена НАТО. І припустило, що це стало реакцією на заяви зі США про неможливість продажу Анкарі нових F-16 або модернізації старих.

Кілька днів тому Туреччина звинуватила Грецію у "цькуванні" своїх військових пілотів під час проведення "важливих навчань" НАТО. Викликала грецького військового аташе і звернулася через дипломатичні канали до союзників по Альянсу.

Хоча і Греція, і Туреччина є членами НАТО, між ними десятиліттями тривають суперечки щодо низки питань. Зокрема – територіальних претензій в Егейському морі й повітряного простору.

Два роки тому спалахнула напруженість через розвідувальне буріння в районах Середземного моря, де Греція і Кіпр претендують на виключні економічні зони. Це призвело до військово-морського протистояння.

Туреччина звинуватила Грецію у порушенні міжнародних угод шляхом мілітаризації островів в Егейському морі.

Афіни стверджують, що їм необхідно захистити острови від потенційної атаки військових десантних кораблів Туреччини.

Протягом останніх трьох місяців Туреччина на 46% збільшила експорт до РФ порівняно з аналогічним періодом минулого року. Захід зажадав від Туреччини пояснень щодо торгівлі з Росією.

Москва просить в Анкари допомогти обійти санкції Заходу в енергетичному і фінансовому секторах, повідомляли американські ЗМІ.

Зараз ви читаєте новину «Туреччина звинуватила Грецію у прицілюванні по її літаках». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі