середа, 17 серпня 2022 11:45

Спецтема: Війна Росії проти України

Захід зажадав від Туреччини пояснень на тлі сплеску її торгівлі з РФ – Financial Times

Захід зажадав від Туреччини пояснень на тлі сплеску її торгівлі з РФ – Financial Times
Захід зажадав пояснень у Анкари на тлі сплеску торгівлі з Росією. Фото: pixabay.com

Протягом останніх трьох місяців Туреччина на 46% збільшила експорт до Російської Федерації порівняно з аналогічним періодом минулого року.

Стрімке зростання торгівлі країни з Росією викликало у Заходу побоювання щодо поглиблення співпраці між державами, пише Financial Times.

"Турецькі компанії зайняли нішу, яка звільнилася після виходу з російського ринку західних компаній. Москва активно купує турецькі овочі та фрукти, інші продукти харчування, текстиль, електротовари, меблі та хімікати. Частка Росії у загальному обсязі експорту Туреччини у липні становила 3,9% проти 2,6% торік", – ідеться у повідомленні.

Обсяг турецького експорту до РФ протягом травня-липня становив $2,04 млрд, а це додаткові $642 млн. Цьогоріч у липні Туреччина експортувала до Росії товарів на $730 млн, у липні 2021-го – на $417. Зростання на $313 млн стало найбільшим серед країн, які закуповують турецькі товари.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ердоган і Гутерреш їдуть в Україну: про що говоритимуть із Зеленським

Захід уважно спостерігає за зростанням товарообороту між країнами, сприймаючи ситуацію, що склалася, як подразник.

"Члени ЄС дедалі більше турбуються щодо сплеску торгівлі Туреччини з Росією та її бажання допомогти Москві замінити європейський імпорт та експорт. У зв'язку з цим деякі європейські столиці запитали в Анкари інформацію про її торгові відносини з Кремлем", – зазначає видання із посиланням на власні джерела.

22 липня Україна підписала договір з Туреччиною та ООН щодо розблокування українських портів для вивезення зерна. Другий договір Туреччина та ООН підписали з Росією. Угода діятиме 120 днів, вона може бути продовжена.

Водночас уряди західних країн дедалі більше непокояться з приводу поглиблення економічних зв'язків між президентом Туреччини Реджепом Ердоганом та російським диктатором Володимиром Путіним.

Зараз ви читаєте новину «Захід зажадав від Туреччини пояснень на тлі сплеску її торгівлі з РФ – Financial Times». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі