пʼятниця, 23 серпня 2024 09:26

Тайванські високопосадовці здійснили таємний візит до США

Тайванські високопосадовці здійснили таємний візит до США
Тайванські високопосадовці, відповідальні за зовнішню політику, здійснили таємну поїздку до США. Фото: pixabay.com

Міністр закордонних справ Тайваню Лін Чіа-лун та радник з питань національної безпеки острова Джозеф Ву цього тижня таємно перебували у Сполучених Штатах Америки для переговорів під назвою спеціальний канал.

Тайванські високопосадовці, відповідальні за зовнішню політику, здійснили таємну поїздку до США для переговорів, повідомляє Financial Times. Це перший такий візит з моменту вступу на посаду нового президента острова Вільяма Лая в травні.

"США і Тайвань проводять переговори по спеціальному каналу вже багато років. Про їхнє існування вперше Financial Times написало у 2021 році. Тоді обидві сторони, зокрема Ву, який на той час був міністром закордонних справ, зустрілися в Аннаполісі, штат Меріленд. Спеціальний канал розглядається як рідкісна можливість для більшої групи високопосадовців з обох сторін провести детальні переговори", - сказано в повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Білорусь слідом за Путіним посилила співпрацю з Китаєм

США офіційно не оголошували про існування цього каналу, аби уникнути критики з боку КНР за таку взаємодію з островом. Пекін вважає Тайвань своєю територією. Тайбей підтримує неофіційні відносини з Вашингтоном відтоді, як США встановили офіційні зв'язки з Пекіном у 1979 році.

Останні переговори у такому форматі відбулися в лютому 2023 року. Ву і тодішній радник з національної безпеки Тайваню Веллінгтон Ку, який наразі є міністром оборони, зустрілися з американською стороною в північній Вірджинії.

Згідно з давньою практикою, міністр закордонних справ і очільник Міноборони Тайваню не можуть в'їжджати безпосередньо на територію округу Колумбія, тому переговори у форматі спеціального каналу зазвичай проводилися в ширшому районі вашингтонського столичного регіону.

Переговори США й Тайваню проходять у напружений час. Китай пильно спостерігає за тим, як Лай налагоджуватиме відносини з Пекіном і Вашингтоном. Китайський уряд назвав Лая небезпечним сепаратистом і побоюється, що новий президент острова зробить кроки до офіційної незалежності Тайбея.

"Деякі американські чиновники також приватно висловлюють побоювання щодо Лая, який є недосвідченим у міжнародних справах і вважається більш непередбачуваним, ніж попередній лідер острова. Водночас, США дедалі більше занепокоєні зростанням військової активності Китаю навколо Тайваню", - йдеться у матеріалі.

У травні Китай, який вважає Тайвань своєю територією, провів військові навчання. У Пекіні заявили, що це "покарання" після інавгураційної промови Лая Чінте, яку Китай засудив як ще один поштовх до формальної незалежності острова. Пекін задіяв на навчаннях понад 60 літаків і майже три десятки кораблів.

Протягом останніх чотирьох років Китай проводить регулярні військові навчання і патрулювання навколо Тайваню.

Зараз ви читаєте новину «Тайванські високопосадовці здійснили таємний візит до США». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі