вівторок, 07 червня 2022 17:25

Спецтема: Війна Росії проти України

Суд на Фіджі дозволив США вивезти яхту "путінського гаманця" Керімова

Суд на Фіджі дозволив США вивезти яхту "путінського гаманця" Керімова
США арештували на Фіджі яхту російського олігаха Сулеймана Керімова. Фото: ілюстративне, pixabay.com

Верховний суд острова Фіджі схвалив видавання Сполученим Штатам Америки суперяхти Amadea. Її затримали на запит Вашингтона.

США вважають, що яхта належить російському мільярдеру й "путінському гаманцю" Сулейману Керімову, проти якого запровадили санкції. Про це пише Reuters.

Суд Фіджі ухвалив, що суспільний інтерес вимагає, щоб суперяхта росіянина "пішла з вод Фіджі". Адже її стояння на острові в умовах юридичних суперечок щодо її конфіскації "дорого обходилася уряду острова".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Іспанія знайшла розкішну нерухомість і таємний бізнес підсанкційних олігархів

В ухвалі суду зазначають, що яхта російського олігарха "увійшла до вод Фіджі без будь-якого дозволу і, найімовірніше, щоб уникнути судового переслідування від Сполучених Штатів".

Суд погодився з тим, що "питання щодо відмивання грошей і власності" мають розв'язувати в суді Сполучених Штатів. Про це заявив генпрокурор Фіджі Крістофер Прайд.

"Amadea передали владі США. Тепер яхта залишить Фіджі", - сказав він.

Яхта Amadea, завдовжки 106 м і вартість якої оцінюється в $325 млн, прибула на Фіджі 13 квітня після 18-денного переходу з Мексики. Тиждень по тому влада острова затримала судно на запит США. На початку травня суд Фіджі заарештував яхту і дозволив передати її Вашингтону.

Раніше Верховний суд Фіджі відклав це рішення до апеляції офіційного власника яхти - зареєстрованої на Кайманових Островах компанії Millemarin Investments, яка стверджує, що судно не належить Керімову.

Поки верховний суд Фіджі розглядав цю апеляцію, уряд острова оплачував утримання яхти. ФБР щодо цього заявило, що експлуатаційні витрати яхти становлять від $25 млн до $30 млн на рік і зобов'язання платити їх покладуть на США після передавання судна.

Зараз ви читаєте новину «Суд на Фіджі дозволив США вивезти яхту "путінського гаманця" Керімова». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі