понеділок, 11 вересня 2023 00:22

Starlink повинен бути доступним для українців – Блінкен

Starlink повинен бути доступним для українців – Блінкен
Наприкінці минулого року у Starlink були збої в роботі в Україні. Фото: Starlink

Держсекретар Ентоні Блінкен назвав супутникову систему Starlink "життєво важливим інструментом" для України.

Він сподівається, що українці надалі матимуть безперервний доступ до Starlink, передає Bloomberg.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Хотіли "потопити більшу частину флоту РФ на якорі": Маск відповів на закиди у зриві атаки на Крим

"На що ми сподіваємося і очікуємо, так це на те, що технологія залишиться повністю доступною для українців", – заявив Блінкен.

Держсекретар США відмовився коментувати те, що засновник SpaceX Ілон Маск відхилив запит України на активацію системи в окупованому РФ Севастополі минулого року, щоб допомогти в атаці на російські військові кораблі.

Відповідаючи на питання, чи повинен Маск зіткнутися з наслідками, Блінкен відповів: "Я не можу говорити про конкретний епізод".

"Ось що я можу вам сказати: Starlink був життєво важливим інструментом для спілкування українців один з одним, і особливо для військових, щоб спілкуватися під час захисту всієї території України", – сказав він.

Одразу ж після вторгнення Росії в Україну український віцепрем'єр Михайло Федоров попросив через Twitter американського бізнесмена Ілона Маска дати Україні доступ до його супутників Starlink. А той зразу відповів у Twitter: "Starlink активовано, додаткові приймачі в дорозі". Федоров відповів також через Twitter: "Starlink на місці. Дякую, Ілоне Маск".

Водночас у Маск у 2022 році таємно наказав своїм інженерам відключити супутникову мережу Starlink біля узбережжя окупованого Криму, щоб зірвати атаку Сил оборони України на військово-морський флот країни-агресора Росії. Про це йдеться у книзі біографа Маска Волтера Айзексона.

Маск пізніше заявив, що не відключав Starlink біля узбережжя Криму, але відмовився активувати там мережу.

Зараз ви читаєте новину «Starlink повинен бути доступним для українців – Блінкен». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі