четвер, 07 вересня 2023 16:52

Спецтема: Війна Росії проти України

Наказав відключити Starlink: Маск намагався зірвати приховану атаку України на флот РФ біля Криму

Наказав відключити Starlink: Маск намагався зірвати приховану атаку України на флот РФ біля Криму
Ілон Маск всерйоз побоювався, що Росія у відповідь на успішну атаку України може застосувати ядерну зброю. Фото: Getty Images

У 2022 році глава компаній Tesla та SpaceX Ілон Маск розпорядився відключити мережу супутникового зв'язку Starlink поблизу узбережжя Криму, щоб зірвати атаку, яку Україна готувала проти російського Чорноморського флоту.

Мільярдер після розмов з представниками вищого керівництва країни-агресора всерйоз побоювався, що Росія у відповідь на успішну атаку України може застосувати ядерну зброю. Про це йдеться у уривку з нової біографії Маска, пише CNN.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Маск обмежував роботу Starlink для ЗСУ через політичні погляди

Тому він наказав технічним службам Starlink відключити від обслуговування регіон навколо Криму, щоб Україна не могла використовувати його систему зв'язку для організації атаки, йдеться в опублікованому уривку з біографічної книги "Ілон Маск" Волтера Айзексона.

CNN зазначає, що Айзексон, автор біографій Стіва Джобса і Альберта Ейнштейна, пише в книзі про "екзистенційний страх" Маска розв'язати ще більш масштабну війну, і що нібито саме цей страх змусив його обмежити використання Starlink Україною у військових операціях проти вторгнення.

У липні 2023 року в американських медіа вже писали, що Ілон Маск відхилив прохання України включити Starlink біля Криму, і що його рішення вплинуло на стратегію ведення війни.

Після цього Пентагон забезпечив купівлю для України терміналів та послуг Starlink, які засновник компанії не зміг би відключати за власним бажанням.

Зараз ви читаєте новину «Наказав відключити Starlink: Маск намагався зірвати приховану атаку України на флот РФ біля Криму». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі