четвер, 31 березня 2022 18:07

Спецтема: Війна Росії проти України

"Радники Путіна бояться повідомляти йому погані новини про провали" – що пише про нас світова преса
7

Євросоюз готується до відмови від російського газу на фоні шантажу Володимира Путіна, щоб платити за газ рублями, що допомогло б Росії обійти санкції. Розвідка США заявляє, що Путіну не говорять правду про війну, тому мирні переговори про закінчення війни під питанням. І репортаж про те, як поволі вмирає місто Гуляйполе на лінії фронту. Ось дещо з того, що писали про нас у світових ЗМІ.

"ЄС готує нові санкції проти Росії", Reuters, Велика Британія

Єврокомісія готує нові санкції проти Кремля через вторгнення в Україну. Масштаби нових кроків залежать від позиції Москви щодо платежів за газ у рублях.

Путін заявив, що хоче, щоб "недружні" країни, зокрема держави ЄС, оплачували рахунки за газ у рублях, але західні країни відхилили це прохання.

Новий пакет санкцій ЄС може бути готовий вже наступного тижня. Наразі Єврокомісія консультується з урядами ЄС щодо "пакету відповідності". Йдеться про те, що європейські лідери домовилися на саміті минулого тижня, щоб не допустити обходу існуючих санкцій, особливо щодо осіб, внесених до чорного списку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Шантаж Кремля - це шанс Європи на незалежність від російського палива - президент Литви

Чиновники не раз заявляли, що санкції проти олігархів можна оминути, використовуючи членів сім'ї, криптовалюти, трасти і підставні компанії в офшорних юрисдикціях.

Інші санкції, введені ЄС, обійти важче, якщо не неможливо. До них належать заморожування активів російського центрального банку в ЄС, виключення російських банків з банківської системи SWIFT та заборона для компаній ЄС експортувати високотехнологічну продукцію до Росії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відповідь на ультиматум Путіна: у ЄС готують нові санкції проти РФ

Що буде зрештою запропоновано, ще обговорюється, але джерела повідомили, що до нового пакету можуть додати набагато суворіші санкції, якщо Путін наполягатиме на рублевих платежах за постачання газу. Країни ЄС імпортують 40% свого газу з Росії.

Кремль заявив у середу, що платежі в рублях вимагатимуть поступово, а не відразу після встановленого Путіним терміну 31 березня.

Якщо Путін наполягатиме на платежах у рублях, це може призвести до того, що Росія фактично накладе заборону на власний експорт газу до ЄС

Одне з джерел у ЄС сказало, що можлива реакція Євросоюзу залежатиме від термінів і деталей, встановлених Москвою для платежів за газ. Міністри фінансів єврозони мали обговорити в понеділок, як помститися, якщо Путін виконає погрозу про необхідність платити у рублях. Якщо він наполягатиме на платежах у рублях, це може призвести до того, що Росія фактично накладе заборону на власний експорт газу до ЄС.

ЄС досі утримувався від заборони будь-якого імпорту викопного палива з Росії через сильну залежність від нього держав-членів. Тільки заборона на вугілля була попередньо включена до списку можливих санкцій на початку цього року, але вона так і не потрапила до списку санкцій, бо Німеччина скасувала її.

"США заявляють, що Путіну не говорять правду про те, як погано відбувається вторгнення в Україну", The Washington Post, США

Як заявили в середу високі представники США, радники Путіна захищають його від правди, як погано відбувається вторгнення в Україну. Війна вирує, попри мирні переговори, а кількість українців, які втекли з країни, перевищила 4 млн.

Путін почувається введеним в оману російськими військовими, що призвело до напруженості між ним і військовим керівництвом

За словами розвідки США, радники Путіна бояться повідомляти йому погані новини. Один із наслідків, що через це переговори між Росією і Україною про припинення вторгнення, можуть бути зірвані з російської сторони.

Автор: Getty Images
  Українські біженці чекають на автобусі після перетину кордону з Польщею 30 березня. За даними ООН, понад 4 млн українців втекли з країни за п'ять тижнів, рятуючись від війни
Українські біженці чекають на автобусі після перетину кордону з Польщею 30 березня. За даними ООН, понад 4 млн українців втекли з країни за п'ять тижнів, рятуючись від війни

"У нас є інформація, що Путін почувається введеним в оману російськими військовими, що призвело до напруженості між ним і військовим керівництвом. Його дезінформують радники про те, як погано воюють російські війська та як російська економіка страждає від санкцій. Його старші радники надто бояться сказати правду", - заявила прессекретар Білого дому Кейт Бедінгфілд.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Туреччині розповіли, коли можуть зустрітися Кулеба й Лавров

І українські, і російські переговорники позитивно відгукнулися в середу про останній раунд переговорів у Стамбулі. Але на додачу до відчуття розколу з російської сторони, чиновники РФ виступили з суперечливими заявами.

У Києві заявили, що російські бомбардування та артилерійські обстріли у середу тривали, хоча росіяни, схоже, відводять війська з-під Києва та Чернігова, про що російська сторона говорила днем раніше. У міноборони РФ заявили, що російські війська переорієнтують на операцію на Донбасі.

Автор: East News
  Солдат обіймає 82-річну жінку після її евакуації з Ірпеня, 30 березня
Солдат обіймає 82-річну жінку після її евакуації з Ірпеня, 30 березня

До вечора середи українські військові заявили, що спостерігають "часткове відведення" російських військ навколо обох міст. Міністерство оборони Великої Британії заявило, що висновок може бути пов'язаний з тим, що російські підрозділи "зазнали великих втрат" і повернулися до Білорусі та Росії для "реорганізації та поповнення запасів".

"Одна з ахіллесових п'ят автократії – у цих системах немає людей, які кажуть правду владі або здатні на це. Це спостерігаємо у Росії", - заявив держсекретар Ентоні Блінкен.

Автор: East News
  Плакат, який забороняє знімати пресі біля центру допомоги переміщеним особам з Ірпеня, на околиці Києва, 30 березня
Плакат, який забороняє знімати пресі біля центру допомоги переміщеним особам з Ірпеня, на околиці Києва, 30 березня

Майже 10% довоєнного населення України, 4 млн, втекли з країни за п'ять тижнів війни. За оцінками ООН, ще 6,5 млн українців було переміщено всередині України, що означає, що чверть нації з 44 млн людей втекла зі своїх домівок. 2 млн з тих, хто втік із країни, діти. Понад половина втекли до Польщі. Інші поїхали до інших сусідніх країн Європи. ЄС вжив безпрецедентних кроків, щоб надати українцям "тимчасовий захист" у будь-якій з 27 країн Євросоюзу на термін до трьох років.

ЄС платить за газ у євро, і перехід на рубль дозволить Росії обійти санкції, які заморозили більшу частину валютних резервів країни

Тим часом, Росія продовжує грати з високими ставками навколо поставок енергоносіїв до Європи, за які вимагала оплати в рублях, починаючи з четверга. Зараз Європа платить за газ у євро, і перехід на іншу валюту дозволить Росії обійти санкції, які заморозили більшу частину валютних резервів країни. Європейські лідери відмовилися піти на такий перехід, припускаючи можливість, що РФ припинить постачання енергоресурсів. Через побоювання німецькі політики в середу активували фазу "раннього попередження" плану дій у надзвичайних ситуаціях, щоб забезпечити постачання газу у разі перебоїв, попросивши людей максимально скоротити споживання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Потужні держави" - Арахамія про гарантів безпеки для України

На знак того, що Росія не готова перейти, Кремль відклав крайній термін з 31 березня, щоб перейти на платежі в рублях, оскільки продовжує переговори з європейськими лідерами. Відключення Росією газу і нафти буде дуже болючим для Європи, може призвести до нормування енергії і тимчасового відключення деяких заводів. Але це також перекриє один із останніх та найбільших потоків готівки до Кремля.

"Як у фільмі жахів": українське місто помирає повільною смертю", The New York Times, США

У Гуляйполі немає електрики і водопроводу. Тільки темрява і довгі хвилини тиші, коли цокання настінного годинника на батарейках або скрегіт відкритих воріт на холодному вітрі тривожно вдивляються, поки десь поруч не грюкне черговий вибух, не забрязкають вікна. І кістки.

А потім знову. І знову. Пронизливий свист, а потім гуркіт. Іноді снаряди падають ближче. Іноді далі. Можливо, кілька годин не падають. Але вже майже місяць у цьому місті на лінії фронту та сама рутина. Щоночі виникає одне й те саме питання - де впаде наступний?

Автор: NYT
  Наталія Володимирівна була вдома, коли зруйнували сусідній із нею будинок
Наталія Володимирівна була вдома, коли зруйнували сусідній із нею будинок

"Це як жити у фільмі жахів", – каже 64-річна Людмила Івченко крізь сльози, загорнута у зимову куртку. Вона розгойдується туди-сюди, сидячи біля свічки в підвалі лікарні, де зараз живуть вона та її сусіди.

У той час як Харків і Маріуполь, розриваються на частини інтенсивними бомбардуваннями, ударами крилатих ракет та наступом піхоти, Гуляйполе, в якому колись жило 13 тис. людей, вмирає набагато тихіше і повільніше. Місто розташоване за 150 км на північний захід від Маріуполя. Він, ймовірно, опиниться на шляху будь-яких майбутніх російських наступів на Донбасі, де, як заявило в міноборони РФ, воно зосередить свої наступні операції.

Автор: NYT
  Будинки, квартири, ринки, ресторани і поліклініки повільно руйнуються, і люди змушені втікати, жити під землею, чи вмирати в Гуляйполі
Будинки, квартири, ринки, ресторани і поліклініки повільно руйнуються, і люди змушені втікати, жити під землею, чи вмирати в Гуляйполі

Стратегічно розташоване на перетині важливих доріг, що перетинають східну частину країни, місто оточене півмісяцем російських і сепаратистських сил, які цілком задоволені обстрілом замість того, щоб взяти його, бо не мають ресурсів на це. Жителі, яких залишилося близько 2000 людей, опинилися в епіцентрі дуельних артилерійських боїв між українськими і російськими військами. Будинки, квартири, ринки, ресторани і поліклініки повільно руйнуються, а люди змушені тікати, жити під землею чи померти.

Війна розпочалася для тамтешніх 2 березня - в день, коли відключилася електрика. Потім зникла вода. 5 березня російські війська ненадовго увійшли до міста, але їх відкинули. За словами місцевої влади, внаслідок боїв загинуло близько дюжини мирних жителів, до яких входять люди, які перенесли серцеві напади під час облоги.

Поширюються чутки. Кажуть, місцевого зловили. Маркував цілі для російських військових, тож його повісили

Щоранку люди виходять із будинків і притулків, щоб оцінити збитки та зателефонувати сусідам, щоб переконатися, що ті ще живі. Поширюються чутки і дезінформація. Кажуть, місцевого спіймали, маркував цілі для російських військових. Його повісили. Ніхто не може точно сказати, чи це правда.

"Ми й досі не можемо зрозуміти, що це з нами сталося. Думаємо, завтра вийдемо, і все буде як раніше. Але шляху назад немає", – каже Івченко.

Автор: NYT
  Мешканці розігрівають їжу на багатті біля пошкодженого житлового будинку у Гуляйполі. Місто, в якому колись жило 13 тис. людей, повільно вмирає / NYT
Мешканці розігрівають їжу на багатті біля пошкодженого житлового будинку у Гуляйполі. Місто, в якому колись жило 13 тис. людей, повільно вмирає / NYT

Гуляйполе патрулює невелика група бійців територіальної оборони. Робота з евакуації людей і доставки гуманітарної допомоги лягає приблизно на дюжину людей у міськраді. Вони переобладнали міські шкільні автобуси, щоб доставляти їжу та воду, та вивозити людей.

У минулому огляді преси Gazeta.ua писала, що Росія зрозуміла, що не зможе взяти Київ та змінила цілі війни. Тепер хоче оточити українські сили на Донбасі. Перспектив мирного врегулювання поки не видно, незважаючи на те, що Володимир Зеленський погодився піти на деякі поступки. Водночас на півдні України відбуваються викрадення і тортури людей. Москва терором хоче залякати мешканців, які проти російської окупації.

Зараз ви читаєте новину «"Радники Путіна бояться повідомляти йому погані новини про провали" – що пише про нас світова преса». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі