субота, 11 липня 2020 15:26

Сьогодні вирушать у космос десятки супутників Ілона Маска

Сьогодні вирушать у космос  десятки супутників Ілона Маска
Висота частково багаторазової ракети Falcon 9 Block 5 - близько 70 м, діаметр ступенів - 3,66 м, діаметр вантажного відсіку - 5,3 м, маса без палива - близько 29 тонн, з повною заправкою - до 549 тонн Фото: pixabay

На 11 липня о 18:54 по Києву заплановали запуск в космос 10-ї партії із 57 одиниць замість стандартних 60 супутників для глобального інтернет-проекту Starlink від компанії Ілона Маска і інших апаратів. Засіб виведення на орбіту - ракета Falcon 9 від SpaceX. Запуск з більш ніж 15 тоннами вантажу повинен відбутися з майданчика SLC-39A бази ВПС США на півночі мису Канаверал в штаті Флорида.

Допоміжні служби SpaceX спробують зловити падаючі з висоти лінії Кармана стулки головного обтічника. У місці передбачуваного їх спуску на парашутах перебуватимуть морські кораблі Go Ms. Tree і Go Ms. Chief з надводними мережами, пишуть Ліга.Новости.

260-кілограмові апарати Starlink виведуть на опорну орбіту з параметрами 220×380 км; після перевірки працездатності їх піднімуть до висоти 550 км з нахилом 53°. Ті, що не пройдуть тести, спалять в атмосфері. Якщо іонні двигуни відмовлять, супутник за 1-5 років сам зійде з орбіти. "Старлінки" будуть з козирками від сонця на догоду астрономам.

Старлінк - проект системи навколоземних супутників SpaceX для дешевого і швидкісного інтернету. Планується вивести до 42 тис. апаратів. SpaceX оцінює витрати на проект не менш ніж в $10 млрд. Перші послуги планується почати надавати вже в 2020-му в Північній Америці.

Додаткова корисне навантаження - два 55-кілограмових апарату BlackSky Global - №5 і №6. Це комерційні супутники дистанційного зондування Землі. Вони близько 3 років зніматимуть поверхню з висоти 478-591 км. Компанія сподівається вивести 16 супутників на низьку навколоземну орбіту до початку 2021 року, що дозволить знімати майже будь-яку заселену точку Землі з періодичністю в 1 годину. Остаточні 60 апаратів знизять цей період до 10-15 хв.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ілон Маск випустить автомобіль, який їздитиме без водія

Висота частково багаторазової ракети Falcon 9 Block 5 - близько 70 м, діаметр ступенів - 3,66 м, діаметр вантажного відсіку - 5,3 м, маса без палива - близько 29 тонн, з повною заправкою - до 549 тонн.

Американська компанія SpaceX відклала запуск ракети-носія Falcon-9, яка мала вивести на орбіту 57 супутників системи Starlink.

Зараз ви читаєте новину «Сьогодні вирушать у космос десятки супутників Ілона Маска». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі