середа, 17 липня 2024 08:11

Чи зможе Україна бити літаками F-16 по території РФ - у Пентагоні пояснили

Чи зможе Україна бити літаками F-16 по території РФ - у Пентагоні пояснили
Речник Пентагону Пет Райдер розповів, чи зможе Україна завдавати ударів по РФ літаками F-16. Фото: gettyimages.com

Українська армія зможе експлуатувати винищувачі F-16 у межах своєї суверенної території, коли літаки надійдуть в Україну.

Тобто, ЗСУ зможуть з їх допомогою завдавати ударів і по тимчасово окупованих територіях. Однак, ситуація з ударами по цілях в РФ є складнішою. Про це в інтерв'ю "Голосу Америки" розповів речник Пентагону Пет Райдер.

Він наголосив, що літак F-16 має "неймовірні можливості".

За словами генерала, це високотехнологічна система, яка вимагає спеціального навчання не лише щодо керування, але і щодо її обслуговування та підтримки.

"Коаліція з посилення повітряних сил України в рамках формату "Рамштайн" дуже наполегливо працює разом з Данією та Нідерландами, а також зі США над тим, щоб не лише забезпечити підготовку українських пілотів, але й українських техніків. А також над питаннями технічного обслуговування цих літаків і над тим, як найкраще експлуатувати їх в умовах небезпеки, з якою стикатимуться українські пілоти", - сказав Райдер.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Греція планує передати Україні понад 30 винищувачів F-16 - ЗМІ

Він підкреслив, що саме Україна вирішуватиме, як використовувати ці літаки на українській суверенній території. Але США будуть працювати з міжнародною спільнотою, щоб зробити все можливе для гарантування того, що коли українці отримають ці літаки, вони зможуть їх обслуговувати, утримувати й експлуатувати.

Речник Пентагону також прокоментував твердження експертів, що допоки Росія зможе розміщувати свою ППО там, куди не можна бити ракетами ATACMS, Україна не зможе повноцінно застосовувати F-16. За його словами, США на дуже регулярній основі співпрацюють з українськими партнерами щодо їхніх потреб, коли йдеться про захист суверенної території України та повернення окупованих територій.

"І ми крок за кроком працювали з українцями, щоб зрозуміти їхні потреби та спробувати розвинути підтримку, необхідну для захисту суверенної української території. Нещодавно ми санкціонували використання боєприпасів США через кордон для вогню у відповідь та оборонних ударів. Якщо росіяни формують війська або стріляють з артилерії чи літаків через кордон, то ми визнали цей факт і дали дозвіл українцям", - нагадав Райдер.

За його словами, політика США стосовно ударів по об'єктах, розташованих на великій відстані на території РФ, не змінилася. Адже у Вашингтоні не хочуть бачити "ненавмисних наслідків, ескалації, яка може перетворити цей конфлікт на ширший, який вийде за межі України".

"Якщо вас обстрілюють через кордон, або якщо росіяни формують війська для здійснення атак, скажімо, на Харків. Я думаю, що є сенс дати українцям можливість стріляти у відповідь. Але знову ж таки, треба дивитися на другорядні та третинні наслідки з погляду потенційної ескалації. Якщо цілі всередині Росії опиняться під ударами, які не обов'язково матимуть стратегічний вплив або можуть мати непередбачувані наслідки з погляду ескалації", - наголосив Райдер.

При цьому речник Пентагону зазначив, що від початку війни США тісно співпрацюють з Україною та європейськими партнерами, щоб запобігти ширшій війні.

"США не перебувають у стані війни з Росією. Ми не прагнемо конфлікту з Росією, але ми повністю підтримуємо право України на самозахист, і ми будемо продовжувати працювати з Україною, щоб переконатися, що вона зможе це зробити", - додав Райдер.

Повітряні сили ЗСУ завдають ударів по ворожих системах ППО на тимчасово окупованій території України та в прикордонних районах Росії, щоб убезпечити прибуття та розміщення винищувачів F-16.

Цього літа Україна отримає винищувачі F-16. Втім, в набагато меншій кількості, ніж очікувалося. Україна зможе виставити на озброєння ескадрилью F-16, від 15 до 24 літаків.

Зараз ви читаєте новину «Чи зможе Україна бити літаками F-16 по території РФ - у Пентагоні пояснили». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі