середа, 17 липня 2024 06:27

Спецтема: Війна Росії проти України

Греція планує передати Україні понад 30 винищувачів F-16 - ЗМІ

Греція планує передати Україні понад 30 винищувачів F-16 - ЗМІ
Греція планує передати Україні 32 винищувачі F-16. Фото: pixabay.com

Греція планує вивести з експлуатації 32 старі винищувачі F-16 Block-30, щоб передати їх Україні.

ВПС Греції хочуть модернізувати 82 винищувачі F-16 до Block-70 і придбати у Франції 24 винищувачі четвертого покоління Rafale, пише Al Jazeera із посиланням на власні джерела.

"Комітет Конгресу Сполучених Штатів Америки також дозволив Греції придбати до 40 багатоцільових винищувачів п'ятого покоління F-35", - сказано в повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЗСУ б'ють по російській ППО, щоб убезпечити поставки F-16

Греція вважає, що краще передати ці літаки назад до США, де б їх модернізували і передали Києву, зазначають джерела видання.

Водночас, за словами представника ВПС Греції, продаж 32 F-16 створить велику прогалину у військово-повітряних силах країни.

"Повинен бути кворум із приблизно 200 літаків, чого неможливо домогтися з сучаснішими і дорожчими винищувачами", - йдеться у заяві ВПС.

Цього літа Україна, нарешті, отримає винищувачі F-16.

Втім, в набагато меншій кількості, ніж очікувалося. Україна зможе виставити на озброєння ескадрилью F-16, від 15 до 24 літаків, що значно менше 300, до яких закликали її лідери.

Інше джерело сказало, що Київ розраховує отримати шість F-16 цього літа і до 20 до кінця року.

Зараз ви читаєте новину «Греція планує передати Україні понад 30 винищувачів F-16 - ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі