пʼятниця, 18 вересня 2020 17:23

Розвідка вважає, що Путін спробує вбити Навального в Росії

Розвідка вважає, що Путін спробує вбити Навального в Росії
Путін не боїться відповідальності за замах на Навального. Фото: Reuters

Кремль спробує вбити опозиційного політика Олексія Навального ще раз, якщо той повернеться додому.

Про це заявили розвідники НАТО, повідомляє Business Insider.

Сам Навальний вважає, що президенту Володимиру Путіну буде складно повторити свою спробу. Німеччина здатна вплинути на Кремль через спільний проєкт газопроводу "Північний потік".

Джерело НАТО заявляє, що наказ про вбивство політика узгодили на найвищому рівні.

"Існують певні розбіжності з приводу того, чи можливо, що Путін безпосередньо не віддавав наказу про вбивство і скоріше це була ініціатива його поплічників. Але присутність "Новичка", створеного в строго контрольованій військовій лабораторії, переконує мене, що Путін ухвалив рішення особисто", — заявив розвідник однієї з країн Балтії.

Інше джерело НАТО каже, що економічні важелі впливу на Кремль не врятують Навального, якщо той повернеться до Росії.

"Путін безжалісний, але ніколи не дурний або поспішний. Якщо Навальний повернеться до Росії, то зіткнеться з масованим тиском і, можливо, арештом. Так Путін зв'язує внутрішніх опонентів нескінченним потоком судових процесів, податкових розслідувань, арештів та сміхотворних обвинувачень", — заявив розвідник однієї з центральноєвропейських країн.

Суд може зайняти Навального на кілька років. Але, якщо "Північний потік" добудують, Путін вважатиме, що Захід не зможе його покарати.

Джерела НАТО згодні з тим, що другий замах на Навального здійснять не одразу.

"Що Путін вивчив про Захід за останні 20 років, так це те, що, принаймні в нього в голові, стурбованість правами людини та свободою відходять на задній план, якщо впливові люди роблять гроші завдяки Росії", — сказав балтійський розвідник.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Навального висунули на Нобелівську премію миру

Він пригадав бездіяльність Великої Британії після вбивства на її території колишнього російського розвідника Олександра Литвиненка 2006 року та замаху на Сергія Скрипаля.

"Відповіддю стало дипломатичне "туди-сюди", але врешті нічого серйозного. Якщо він запросто вбиває людей на британській землі, бо ніхто нічого йому не зробить, то що в цьому світі зможе зупинити його від убивства одного зі своїх громадян у Росії?" — сказав розвідник.

Військовий розвідник із штаб-квартири НАТО в Брюсселі заявив, що Німеччина реагуватиме жорсткіше за Британію. Але минулі історії переконали Путіна в тому, що серйозних наслідків через політичні вбивства не буде.

"Я не впевнений, вб'є він Навального одразу або дочекається потрібного часу. Але я впевнений в тому, що він не вважає Захід здатним заступитися за якихось дисидентів", - зазначив третій розвідник.

20 серпня під час повернення з Томська в Москву Олексію Навальному протягом польоту стало погано і літак здійснив екстрену посадку. Російського опозиціонера було госпіталізовано у важкому стані. 21 серпня омські лікарі дозволили госпіталізацію політика в Німеччину.

За даними журналістів видання "Проєкт", пляшку, на якій німецька лабораторія виявила сліди "Новичка", Навальний узяв зі свого номера в томському готелі.

Зараз ви читаєте новину «Розвідка вважає, що Путін спробує вбити Навального в Росії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі