середа, 17 січня 2024 11:03

Спецтема: Війна Росії проти України

Росіян кличуть в Північну Корею

Росіян кличуть в Північну Корею
Володимир Путін і Кім Чен Ин відвідують космодром "Східний" біля міста Ціолковський на Далекому сході Росії, 13 вересня 2023 року / East News

Думки у виданні The Hill професора політології в Університеті Рутгерса в Ньюарку, США, Олександра Мотиля

Мабуть, боги знову жартують з росіянами. Так само, як їхня країна переживає радикальне закручування політичних гайок, яке обіцяє перетворити РФ на більшу версію її тоталітарного північнокорейського двоюрідного брата, росіян заохочують відвідати жалюгідну країну Кім Чен Ина як туристів.

Уряд Приморського краю, що межує з Північною Кореєю, недавно зробив таку спокусливу заяву: "Хочеш відвідати одну з найцікавіших і найзагадковіших країн світу - Північну Корею? Тоді швиденько пакуй валізи та вирушай в п'ятиденний тур, під час якого зможеш познайомитися з пам'ятками Пхеньяну, зануритися в культуру країни та підкорити схили сучасного гірськолижного курорту Масікрьонг".

Незрозуміло, скільки пам'яток варто побачити і наскільки культурне занурення може відбутися в тоталітарну диктатуру, але принаймні гірськолижний курорт справжній. Вочевидь, збудований північнокорейськими солдатами за 10 місяців. На курорті також є басейн, сауна, масажний кабінет, салон краси, більярдна, ресторани, льодовий каток і гірськолижний підйомник 30-річної давнини, виготовлений в Австрії. Росіянам буде приємно дізнатися, що курорт збудований в рамках урядової ініціативи, щоб "змусити людей не тільки мати міцну статуру і здоровий розум, а й насолоджуватися своїм спортивним і культурним життям у передових умовах світу". Чи будуть також подавати багато горілки?

Символізм обіймів Північною Кореєю для російських туристів очевидний. Це не лише відображає постійне поглиблення відносин між двома країнами - Кім відвідав Росію ще у вересні, а Володимир Путін прийняв його запрошення відвідати КНДР. Тим часом, Пхеньян постачає Москві зброю і ракети, які вже використовували проти України.

Північна Корея і Росія стають братами-близнюками, а Кім і Путін спорідненими душами-диктаторами

Північна Корея, можливо, найбільш репресивний режим у світі сьогодні та за останні вісім десятиліть. Пхеньян вважає, що йому нема чого боятися Москви та її народу. Навпаки, відкриття своїх дверей для Росії є чітким свідченням віри Пхеньяна, що він має справу зі спорідненою державою. По суті, Північна Корея і Росія стають братами-близнюками, а Кім і Путін спорідненими душами-диктаторами.

Немовби щоб підкреслити це, Путін і його товариші вжили ряд репресивних заходів, які впровадять і без того владну російську державу в повсякденне життя її підданих. Ксенія Кириллова, незалежний російський журналіст-розслідувач, резюмує, що чекає росіян у 2024 році: "Громадянам Росії варто очікувати тотальної цензури в інтернеті. Російська влада почне визнавати "екстремістськими" популярні публічні сторінки в соцмережах і запровадить покарання за підписку на ці канали. За згадку про "небажані організації" та "іноземних агентів" також будуть покарання".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Ізраїль може стати моделлю для України" - посол Михайло Бродський

Це ще не все: "Замість YouTube і Telegram в країні введуть аналог китайського сервісу WeChat, а доступ до інтернету буде можливий тільки за російським паспортом і спеціальною візою".

"Держава контролюватиме всю активність користувачів в інтернеті. Репресії проти російських громадян, які покинули країну, будуть тільки посилюватися. Для тих, хто хоче виїхати, можуть бути введені виїзні візи", - пише вона.

В середовищі, яке дуже нагадує сталінський терор 1930-х, доноси на громадян з боку інших громадян почастішали в Росії як гриби після дощу

Дедалі більше росіян, очевидно, почали боятися ставити "лайки" суперечливим відео на YouTube чи іншому онлайн-контенту, щоб вічно пильна ФСБ не засудила їх за флірт з інакомисленням. Не дивно, що в середовищі, яке дуже нагадує сталінський терор 1930-х, доноси на громадян з боку інших громадян почастішали як гриби після дощу, оскільки люди сподіваються відвернути увагу ФСБ від себе, притягуючи інших до уявних правопорушень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Україні пропонують ізраїльський аналог гарантій безпеки"- Павло Клімкін

У цьому світлі особливо зловісно, хоча й навряд чи несподівано виглядає пропозиція приморського губернатора "відправити російських школярів у піонерські табори Північної Кореї". Адже вже два роки Путін і його поплічники "перевиховують" тисячі українських дітей, яких викрали з окупованих українських територій. Міжнародний кримінальний суд у Гаазі навіть видав ордер на арешт Путіна за цей злочин.

Що далі? Чи побачать пересічні росіяни іронію в тому, що їх заохочують відвідати Північну Корею? Чи незабаром втечуть із міцних обіймів матінки-Росії заради відносної свободи життя в Пхеньяні? Чи шукатимуть політичного притулку в божевільному ретроградному царстві Кіма від довгих рук свого власного, такого ж ірраціонального лідера?

Переклад Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Росіян кличуть в Північну Корею». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі