субота, 04 червня 2022 19:05

Спецтема: Війна Росії проти України

"Росія тепер шкутильгає у зморщене майбутнє, як моральний вигнанець" - Джордж Вілл

"Росія тепер шкутильгає у зморщене майбутнє, як моральний вигнанець" - Джордж Вілл
Оглядач Джордж Вілл вважає, що перемога України має бути в ослабленні та ізоляції Росії, а також поверненні Києвом втрачених територій / CPAC

Думки у виданні The Washington Post американського оглядача Джорджа Вілла

"Якщо почнете брати Відень, беріть Відень" - казав Наполеон.

Плідний творець вдів, сиріт та історії, був військовим ученим, який розумів небезпеку невпевненості. У міру того, як американську та союзницьку зброю, зокрема, інформаційну, Україна використовує проти Росії, зростає військова та дипломатична небезпека нерішучості.

26 травня канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив на форумі в Давосі: "Світ зазнав удару блискавки, коли Росія вторглася в Україну. Це покладе край залежності Німеччини та Європи від імпорту енергоносіїв із РФ, бо ми не можемо дозволити Путіну виграти війну".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Як Росія хоче створити голод у найбідніших країнах світу" - економіст Андерс Ослунд

Інша німкеня, голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн, каже, що Україна "має перемогти", бо вона "одна з нас". Тим самим дала відповідь на дурне запитання, чи буде Україна, яка повністю розташована в Європі, в ЄС.

Громові слова Шольца також включали: "У нас є недвозначне повідомлення для наших союзників – можете покластися на Німеччину! Вперше в історії ФРН постачає зброю в зону бойових дій, зокрема, важку".

Німеччина, найбільша економіка Європи, відправила українцям військову допомогу на $215 млн. Це менше, ніж внесок маленької Естонії

Слова, однак, не допоможуть Україні перемогти Росію, яка хоче розчленувати її по частинах. Німеччина досі не відправила в Україну танки і ще не відправила до Польщі та Чехії обіцяну зброю замість танків, які ці країни відправили українцям. Берлін "погодився відправити" сім важких артилерійських знарядь Києву, але найбільша економіка Європи фактично відправила військової допомоги на $215 млн. Це менше, ніж внесок маленької Естонії.

"Вважаємо, що це війна проти цивілізації", – каже президент Польщі Анджей Дуда.

Усі війни закінчуються, зазвичай, переговорами. Вкрай важливо, щоб Україна почала їх із позиції сили. Прийняте минулого тижня рішення ЄС запровадити ембарго на 90% імпорту російської нафти до кінця року було особливо обнадійливим з огляду на низький больовий поріг Європи. Але поле битви має першочергове значення і найбільше у визначенні перемоги.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Я думав, що Путін вторгся лише в Україну. Помилявся" - Томас Фрідман

У своєму виступі перед Конгресом 1951 року, після того, як президент Гаррі Трумен звільнив його від командування в Корейській війні, генерал Дуглас Макартур проголосив: "Перемогу ніщо не замінить".

Насправді, є градації перемоги. Отже, були варіанти, як це розуміли американці, які щойно закінчили світову війну з беззастережною капітуляцією Японії.

У грудні 1952 року те, що побачив президент Дуайт Ейзенхауер, згорбившись у крихітному літаку, що летів над корейським фронтом, підтвердило його інтуїцію. Військова перемога вимагатиме кровопролиття, яке не відповідає будь-яким геополітичним досягненням США і вища за поріг терпимості американців.

Вибір США сьогодні інший. Потенційні вигоди країни від того, що Україна доблесно проливає свою кров, є величезними. Після візиту до Києва спікер Палати представників Ненсі Пелосі заявила 1 травня, що Штати будуть "з Україною, доки не здобуде перемогу". Вона має складатися із двох елементів.

Перемога України буде в тому, що Москва має стати більше вразливою у військовому сенсі, економічно немічною, зневаженою світом, ніж була, коли почала агресію

Перший у тому, що бойові дії мають закінчитися ослабленням Росії. Москва має стати більше вразливою у військовому сенсі, економічно немічною, зневаженою міжнародним співтовариством, ніж була, коли почалася агресія. Це буде досягнуто, але має бути доповнено другим елементом.

Другий – військові репарації, суди за військові злочини, повернення українських територій, раніше анексованих Росією, таких як Крим, і навіть припинення діяльності росіян в українських регіонах із великим російськомовним населенням. Проте для уникнення "світу переможців" Шольца важливе відновлення хоча б географічного статус-кво 24 лютого.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Є спосіб, як змусити Росію заплатити за безжальну війну в Україні" - Кейсі Мішель

Путін хотів відновити чванькуватість своєї нації. Росія тепер шкутильгає у зморщене майбутнє, як моральний вигнанець. Її збройні сили спотикаються, й перебувають у тіні розширеного НАТО. За оцінками США, Росія втратила близько 1000 танків, брак компонентів змусив двох російських виробників танків зупинити виробництво, а брак напівпровідників у РФ настільки серйозний, що вони "використовують комп'ютерні чіпи від посудомийних машин та холодильників у військовій техніці".

Противники США в Афганістані казали - у вас є наручні годинники, а у нас є час. Такі варвари, як Путін, часто вірять, що суспільства, що відрізняються грубою стійкістю, можуть одержати гору над суспільствами, які більш витончені, ніж непримиренні. Прихильникам України слід уникати спокуси військової нерозсудливості, але й нерішучості теж.

Переклад Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «"Росія тепер шкутильгає у зморщене майбутнє, як моральний вигнанець" - Джордж Вілл». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі