пʼятниця, 21 липня 2023 20:53

Спецтема: Війна Росії проти України

Росія хоче продавати зерно без участі України – ЗМІ

Росія хоче продавати зерно без участі України – ЗМІ
Кремль мав плани вивезення зерна через Туреччину. Фото: Pexels

Після виходу із зернової угоди Росія просуває план постачання зерна до Африки та виключення України зі світового ринку.

Президент РФ Володимир Путін запропонував Катару платити за доставляння російського зерна до Туреччини. Вона потім буде розподіляти збіжжя, пише Financial Times з посиланням на джерела.

Ні Катар, ні Туреччина не погодились з ідеєю Путіна.

Уперше Росія висунула ідею постачання свого зерна до Африки минулого року. У проєкті меморандуму йдеться, що РФ мала спрямувати до Туреччини до 1 млн тонн зерна "на пільгових умовах".

Згідно з пропозицією, Катар має повністю сплатити постачання, а зерно буде переспрямоване до Туреччини для подальшого розподілу в Африку.

Український дипломат, який брав участь у переговорах щодо зерна, сказав, що бачив "тристоронній меморандум про взаєморозуміння між Туреччиною, Росією та Катаром". Україна зробила певні зусилля, щоб зупинити його.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ердоган закликав задовольнити очікування Росії

Інші учасники переговорів очікують, що Москва висуне свою пропозицію щодо зерна на саміті з африканськими лідерами у Санкт-Петербурзі наступного тижня або під час візиту Путіна до Туреччини у серпні.

Прихильники України називають пропозицію Путіна способом влаштувати додатковий тиск на Київ у разі експорту зерна з окупованих РФ територій.

"Минулого разу, коли вони обговорювали цю ідею, у нас були дуже сильні підозри, що зерно фактично буде вкраденим з України", – сказав високопосадовець ЄС.

Вихід Росії із зернової угоди розлютив деякі уряди в Африці. Особливо ті, які зіткнулися з тиском усередині країни через зростання цін на продовольство після повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Кенія споживає російське зерно та добрива. Вона заявила цього тижня, що російський крок був "ударом у спину", який "непропорційно сильно торкнувся країн" у її регіоні.

У ніч на 19 липня російські війська ракетними ударами по Одещині знищили 60 тис. т агропродукції, яка мала доправитись до Китаю, повідомив сьогодні президент України Володимир Зеленський.

Минулого понеділка у Кремлі заявили, що РФ відмовляються продовжувати дію зернової угоди. Перед цим росіяни блокували судна, що прямували до українських портів під завантаження.

Президент України надіслав листи президенту Туреччини Реджепу Таїпу Ердогану і генеральному секретарю ООН Антоніу Гутеррешу з пропозицією продовжити роботу Чорноморської зернової ініціативи або її аналога у тристоронньому форматі.

Зараз ви читаєте новину «Росія хоче продавати зерно без участі України – ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі