субота, 02 липня 2022 10:12

Спецтема: Війна Росії проти України

Расмуссен назвав умову для початку війни між НАТО та Росією

Расмуссен назвав умову для початку війни між НАТО та Росією
Екс-генсек допустив можливість війни між НАТО та Росією. Фото: president.gov.ua

Існує ризик прямого збройного конфлікту між НАТО та Російською Федерацією.

Якщо РФ нападе на Литву, це стане причиною початку війни, заявив 1 липня колишній генеральний секретар НАТО Андерс Фоґ Расмуссен, передає "РБК-Україна".

"Після російських погроз щодо Литви через питання транзиту через цю країну, я повинен застерегти і заявити, що якщо РФ торкнеться литовських берегів, це буде ситуація п'ятої статті договору про НАТО, щодо колективної оборони, яка ініціює рішучу військову відповідь Альянсу. Це буде прямий конфлікт із Росією", – сказав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: До вступу в НАТО Україні необхідно мати 100% гарантій безпеки – Расмуссен

У відповідь на питання журналіста, чи можливий такий сценарій розвитку подій найближчим часом, Расмуссен відповів, що хотів би відповісти чітким "ні", але погрози РФ щодо Литви це унеможливлюють.

Російська Федерація допускає воєнне зіткнення з Литвою через санкції щодо Калінінграду. У Москві заявили, що таким чином хочуть забезпечити "цілісність своєї території".

З 18 червня Литва частково заблокувала доступ Російської Федерації до Калінінградської області, зокрема забороною залізничного транзиту низки товарів через санкції ЄС.

Калінінград є західним форпостом Росії, затиснутим між країнами-членами НАТО. Литва - найкоротший шлях з материкової частини Росії в її Калінінградський ексклав. Він розташований між Литвою та Польщею на східному узбережжі Балтійського моря. Очільник комісії Ради Федерації із захисту держсуверенітету РФ Андрій Климов звинуватив у транспортній блокаді Калінінграда НАТО. Він заявив, що під ударом тепер перебуває весь військово-політичний блок.

Також, за словами Климова, "нахабна витівка Вільнюса скасовує для Кремля членство Литви в ЄС".

Зараз ви читаєте новину «Расмуссен назвав умову для початку війни між НАТО та Росією». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі