вівторок, 11 червня 2024 07:28

Радбез ООН схвалив план Байдена щодо припинення вогню в Газі

Радбез ООН схвалив план Байдена щодо припинення вогню в Газі
Рада Безпеки ООН підтримала резолюцію про припинення вогню у Секторі Гази. Фото: tsn.ua

Рада Безпеки ООН підтримала пропозиції Сполучених Штатів Америки щодо припинення вогню між Ізраїлем та Сектором Гази.

За відповідну резолюцію проголосували 14 з 15 членів Радбезу, включаючи США. Росія утрималася. Про це повідомляє ВВС.

План встановлює умови для "повного і всеосяжного припинення вогню", звільнення заручників, утримуваних ХАМАСом, повернення останків загиблих заручників і обміну ув'язненими.

У документі зазначається, що Ізраїль прийняв пропозицію про припинення вогню. Міститься також заклик до ХАМАСу погодитися на неї.

Загалом план складається з трьох етапів, які мають завершитися масштабним проєктом реконструкції Гази, яка була значною мірою зруйнована під час конфлікту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Міністр військового кабінету Ізраїлю подав у відставку

Перша фаза стосується обміну заручниками та ув'язненими, а також короткострокового припинення вогню.

Друга передбачає "остаточне припинення бойових дій", а також повне виведення ізраїльських військ з Гази, згідно з текстом американського проєкту резолюції.

Третій етап зосереджений на довгостроковій перспективі анклаву і має покласти початок багаторічному плану відновлення Гази.

Резолюція, ухвалена в понеділок, з'явилася через кілька тижнів після того, як президент США Джо Байден заявив, що ізраїльтяни погодилися на трифазний план, який призведе до постійного припинення вогню в Газі.

Прем'єр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху публічно розкритикував окремі положення цієї резолюції і неодноразово заявляв, що планує продовжувати військові операції доти, доки ХАМАС не буде знищений.

Президент США Джо Байден у соцмережі X прокоментував прийняття резолюції.

"Рада Безпеки ООН щойно ухвалила нашу резолюцію, в якій закликала ХАМАС прийняти угоду про припинення вогню та звільнення заручників. ХАМАС заявляє, що хоче припинення вогню. Ця угода є можливістю довести, що вони мають це на увазі", - зазначив Байден.

Ізраїль 8 червня провів найбільшу операцію з визволення заручників з початку війни з ХАМАС. Було звільнено чотирьох людей з центральної частини Гази.

Однак, чиновник з охорони здоров'я Гази заявив, що при цьому загинули щонайменше 210 палестинців, в тому числі діти.

Зараз ви читаєте новину «Радбез ООН схвалив план Байдена щодо припинення вогню в Газі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі